Petak 20.02.2015.
21:40 >> 22:31h
Beta

Dogovor pao: Još četiri meseca pomoći za Grčku

Beta/AP/M. S.
Grčka i evrogrupa su uspeli da se našu negde na sredini

Članice evrozone odlučile su da produže za četiri meseca plan finansijske pomoći Grčkoj ali pod određenim uslovima, saopštila je večeras Evrogrupa posle sastankaministara finansija u Briselu.

- Na osnovu grčkog zahteva, obaveza grčkih vlasti i stava svetskih kreditora, postignut je dogovor između članica zone evra o pokretanju procedure za produženje plana finansijske pomoć za četiri meseca - navodi se u saopštenju Evrogrupe.

Predsednik Evrogrupe Jeren Dijselblem izjavio je da je period od "četiri meseca dovoljno vreme da se Grčka uhvati u koštac sa  izazovima".

Izvori bliski sastanku preneli su ranije danas da će Grčka do ponedeljka morati da podnese prvi spisak reformi.

- Ako taj sprisak bude prihvatljiv za kreditore (Evropsku komisiju, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropsku centralnu banku), naredni sastanak Evrogrupe biće održan u utorak - rekao je neimenovan izvor.

Izvori bliski grčkoj vladi saopštili su večeras da će "izvući pozitivnu pouku" iz sastanka Evrogrupe koje smatra "polaznom osnovom za zajednički jezik" s Evropskom unijom (EU).

"Nova grčka vlada predstaviće svoj plan reformi kao sledeći korak i stavlja akcenat na zajednički jezik sa EU, a to su borba protiv korupcije i utaje poreza i odgovor na humanitarnu krizu", naveo je grčki izvor.

Dodaje da će Grčka nastaviti "mirno svoj posao i pregovore (sa EU) do konačnog dogovora narednog leta".

2024 © - Vesti online