Petak 20.02.2015.
21:24
Vestionline

Putinova armija špijuna napada Australiju

Fonet/AP
U Australiji tvrde da je Putin krenuo u veliki špijunski rat

Taj potez je deo rastućeg pritiska od strane Putina da Rusija koristi svoje prekomorske obaveštajne kapacitete agresivnije u pokušaju da ukradu  vojne, naučne i ekonomske tajne sa Zapada.

Australija je među zemljama targetiranih u Moskvi kao deo šire obaveštajne kampanje protiv Zapada kojom je upravlja Putin, i sam bivši KGB agent, rekli su izvori iz bezbednosnih agencija novinarima u Australiji.

Tokom hladnog rata, Rusija je postavila neprijavljene obaveštajne oficire Australiji pod diplomatskim pokrićem dok su dneki radili pretvarajući se da su privrednici ili drugi profesionalci.

Neki su bili agenti ruske obaveštajne agencije SVR a drugi su radili za vojnu obaveštajnu agenciju u zemlji, GRU.

Kao deo strategije za prikupljanje vojnih, tehnoloških i naučnih tajni, Rusija je shvatitila da je potrebno da pojača sajber ratovanje protiv Australije.

Usledila je mučna poseta Putina australiji tokom koje je Abot provocirao ruskog predsednika majicom. Tokom te posete, Rusija je poslala vojne brodove u vode severoistočne obale Australije, što je navelo Kanberu da pošalje dva ratne fregate i jedan P3 Orion primorski patrol avion da pazi na rusku flotu.

Vlada nije komentarisala navode o špijunskim naporima pojedinih zemalja, ali je u najnovijem godišnjem izveštaju australijske kontraobaveštajne agencije ASIO stiglo upozorenje da je špijunska aktivnost protiv Australije sada "obimna".

- Nacije koriste niz tajnih i obmanjujućih aktivnosti, uključujući preduzimanje špijunaže i druge oblike stranog uplitanja, kako bi stekle prednost, u cilju da zaštite ili projektuju svoje nacionalne interese ili da naškodi protivniku - navedo je ASIO u izveštaju.

Međutim, agencija je takođe upozorila da su zboč činjenice da su dodatni resursi uključeni u borbu protiv islamskog terorizma ograničena njena sposobnost da se uhvati u koštac sa rastućim problemom strane špijunaže.

Rusi preko Australije pokušavaju da naude Americi

Profesor Pol Dib, bivši direktor Odbrambene obaveštajne organizacije, rekao je da nije iznenađen da su Rusi nedavno povećali svoju aktivnost protiv Australije.

"Da li me je iznenadilo da Putin koristi svoje trikove iz špijunskih dana? Naravno da ne? rekao je profesor Dib.

"Australija je jedna od američkih najbližih saveznika u svetu i Rusi ovde u njihovoj ambasadi će pokušatii da preko nas da ispita kroz nas American obaveštajnih tajni i vojna operacija tajni. Mi znamo da i pored pada Sovjetskog Saveza,mogućnosti ruske obaveštajne službe su, uključujući i njihovu sposobnost  sajber-ratovanja su prva klasa i da sue bolje od onih u Kini"- rekao je Dib

Uprkos Putinovim pokušajima da unapredi špijunske napore protiv Australije, Kina ostaje zemlja sa najvećim obimom špijunaže uperene prema Australiji.

Fonet/EPA
Kina i dalje najveća đpijunska pretnja Australiji

Vesti o povećane ruske aktivnosti u Australiji došle su nakon što je troje Rusa optuženo u Njujorku prošlog meseca da rade kao tajni agente za SVR u SAD -u.

Optužba prati četvorogodišnju istragu koja je proizašla iz otkrivanja velikog ruskog špijunskog lanca  u SAD u 2010. godini, kada  je 10 ruskih agenata uhapšeno.

Jedan od njih, Ana Čepmen, vratila se u Rusiju, gde je postala slavna i postal model.

U Moskvi, ruski glasnogovornik ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič kritikovao je nedavna hapšenja, optužujući SAD od "ponovo pribegava svom omiljenom taktikom proizvodeći špijunsku histeriju".

- Rusko-američki odnosi su prošli kroz prilično složen period zbog neprijateljskog stava Vašingtona", rekao je Lukaševič.

2024 © - Vesti online