Subota 21.02.2015.
09:09
O. Ikodinović - Vesti

Koncert Kuste i Brege: Tresle se zidine Kremlja

M. Karović
Emir Kusturica

Koncert, održan u četvrtak veče, u Velikoj sali Državnog kremaljskog dvorca - najprestižnijoj koncertnoj dvorani u celoj Rusiji, danima je najavljivan kao "pravi maraton neobuzdane zabave, more pozitivne energije..."

Na koncertu nazvanom Festival balkanske muzike pored Bregovića i Kustrurice nastupili su još Sanja Ilić i Balkanika i grupa Mostar sevdah rijunion, a očekivanja su, bez svake sumnje, bila ispunjena.

Zidine Kremlja su se tresle, dvorana je bila krcata, uprkos tome što su karte u parteru, blizu bine, koštale i 20.000 rubalja (skoro 300 evra).

Publiku su najviše razdrmali Kusturica i njegov No smoking orkestra, koji su svirali svoje najpoznatije hitove i više puta podizali publiku na noge.

Kusta je zapalio dvoranu kada je sišao u publiku i dvadesetak Ruskinja izveo na scenu.
- Moja ideja je bila da organizujem ovaj veliki koncert, kao vrsnu prezentaciju balkanske muzike - rekao je za "Vesti" Mirko Radenković, jedan od organizatora koncerta.Kremlj je uspeo da spoji dva bivša prijatelja i saradnika ali, po svoj prilici, ne i da ih pomiri.

Da li su se kumovi uopšte posvađali?

Fonet/M. M.
Goran Bregović

Na pitanje da li je do pomirenja kumova došlo, Radenković je odgovorio - diplomatski.
- Vi novinari to najbolje znate!

On, ipak, ističe da je spoj ova dva velika umetnika na jednoj sceni i Rusima naročito interesantan, zbog čega se tražila karta više.

Nastup u Sankt Peterburgu

Posle Moskve, koncert Festival balkanske muzike biće održan i u Sankt Peterburgu, 22. februara, a zatim svaka grupa nastavlja rad po svom planu i programu. Kusturicu i njegove muzičare očekuju nastupi u Rigi u Viljnusu.

Navodno, po pisanju pojedinih medija, Brega i Kusta su uoči velikog moskovskog koncerta insistirali na tome da se ne sretnu, a nastup Sanje Ilić i Balkanike poslužio je kao "tampon zona" između dva nastupa zavađenih kumova.

Podsećanja radi, nesuglasice između dva svetski poznata umetnika počele su pre 20-ak godina kada su sarađivali na Kustinom filmu "Arizona drim." Ispostavilo se da je kao svoju autorsku pesmu Bregović podmetnuo korzikansko-jevrejsku numeru, za šta ga je francuski sud i novčano kaznio. Pesme koje je potpisao Brega otpevao je slavni Igi Pop, koji je doživeo niz neprijatnosti zbog toga.

Kusta je zbog svega bio veoma ljut, jer ga je Brega obrukao pred Igijem Popom i celim svetom, prekinuo je saradnju i kontakt sa kumom i u to vreme dao čuvenu izjavu, da "Bregović ima moral morskog krastavca".

Navodno, Brega je na to odgovorio da "umetnici nemaju obavezu da budu dobri ljudi".
Kusturica je tada istakao da je Bregović za njega završena priča, a to je ponovio i pre nekoliko godina. Upitan šta bi trebalo da se desi da dođe do pomirenja, Kusturica je bez okolišanja rekao:

- Ništa se ne može desiti. To je običan lopov!

Medijske spekulacije

Iako su pojedini mediji spekulisali da su se Kusta i Brega sreli u Moskvi u uljudno pozdravili, nakon koncerta u Moskvi Elektronske novine Andrićevog instituta "Iskra" u svom izveštaju navode da su "Kusta i njegovi muzičari nastupili kao glavna grupa na velikom koncertu" a da su Goran Bregović i njegov Orkestar za svadbe i sahrane i Sanja Ilić i Balkanika nastupili kao predgrupe. Time je još jednom, (in)dirketno, iz Kustinog tima potvrđeno da do pomirenja sa Bregom definitivno nije došlo.

2024 © - Vesti online