Subota 21.02.2015.
08:16
D. Dekić - Vesti

Projekat "Srbija na vezi" (5): Država i univerziteti ćute

A. Čukić
Dušan Dimić

- Želeo sam da leto provedem u domovini, radeći na novom naučnom projektu, a za program "iSerbia" saznao putem Fejsbuk stranice. Delovalo mi je sjajno kako ova organizacija pokušava da dopre do mladih uspešnih pojedinaca koji bi da se bave naukom, ali i odlična prilika za saradnju sa naučnicima u dijaspori, kaže Dimić.

Konsultacije ne moraju biti samo u profesorskim kancelarijama, već su i te kako moguće putem Skajpa ili mejla.

- Mentor mi je bio Dragoslav Vidović sa Nandžang Technical Univeristdž u Singapuru, koji se bavi eksperimentalnim radom iz oblasti neorganske hemije. Na početku sam od njega dobio korisne savete o naučnom CV, prikazivanju rezultata naučnog rada i projektima. Deo vremena proveli smo i u razgovoru o prednostima i manama doktorskih studija u Srbiji i inostranstvu, upravo zbog velikog iskustva ovog profesora sa različitim sistemima obrazovanja - priča Dimić.

- Sada sarađujem na nekoliko projekata koji će rezultirati objavljivanjem naučnih radova u prestižnim naučnim časopisima. U novembru prošle godine sam upisao doktorske studije na matičnom fakultetu, a saradnju sa profesorom Vidovićem sam nastavio - kaže Dušan.

Ovu vrstu onlajn saradnje on vidi kao vrlo značajnu za mlade naučnike iz Srbije kako zbog iskustva koje mentori imaju, tako i zbog njihovog ugleda u naučnim krugovima i dostupnosti opreme, ali i mogućnosti objavljivanja radova u najuglednijim naučnim časopisima.

- Naučni projekti na kojima učestvuju domaće institucije sa saradnicima iz inostranstva su pokazatelj napretka društva i obrazovanja i čine Srbiju zanimljivim mestom za usavršavanja stranih studenata ili investicije iz oblasti primenjenih nauka - objašnjava mladi naučnik.

On smatra da je pilot poduhvatu "iSerbia" potrebna podrška države.

- Baza uspešnih naučnika poreklom iz Srbije je mnogo veći pa kad bi država stala iza projekta, mnogo više mladih prošlo bi kroz mentorstvo i ostvarilo saradnju značajnu za buduće projekte, prakse, razmene ili objavljivanje naučnih rezultata - kaže Dušan Dimić koji smatra da ovakva saradnja sa dijasporom treba da bude prepoznata na nivou univerziteta i da se studentima omogući da im mentorstvo i naučni radovi budu upisani u dodatak diplome.
 

Poluga napretka

Mentorski program "Srbija na vezi" Dušanu je pokazao da je moguće baviti se naukom u Srbiji uz saradnju sa naučnicima u dijaspori i dodatno ga učvrstio u želji da ostane u Srbiji i završi doktorske studije.
- Preporuka je da mladi ljudi pokušaju da iskoriste sve mogućnosti koje Srbija nudi pre nego što odluče da odu u inostranstvo na duže, ali i tada treba da se vraćaju povremeno i deo svog iskustva i naučnog znanja prenose mladim ljudima zato što je to jedini način napretka obrazovanja i nauke u Srbiji - kaže mladi naučnik.

SUTRA - Projekat "Srbija na vezi" (6): Mladi naučnici beže iz zemlje

2024 © - Vesti online