Petak 23.04.2010.
10:32 >> 15:02h
Tanjug, Srna

Otkriven spomenik Dragi Obrenović

Venčana fotografija kralja Aleksandra i kraljice Drage

Posle polaganja venaca na Spomenik mira u centru grada, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović otkrila je spomenik Dragi Obrenović u Gradskom parku, gde se nekada nalazila kuća u kojoj se 1867. godine u čuvenoj porodici Lunjevica rodila potonja srpska kraljica.


Otkrivajući spomenik od belog mermera, rad akademskog vajara Nebojše Savovića, Đukić-Dejanović je rekla da je kraljica Draga bila veoma obrazovana žena, govorila je tri jezika, bavila se novinarstvom i dobrotvornim radom.


"Mnogi je ipak nisu voleli, ni žene, ni muškarci, ni vojska. Zbog toga je i njena ljubav prema kralju Aleksandru, poslednjem izdanku dinastije Obrenović, bila tako velika", rekla je ona.


"Istoriju pišu pobednici, ali i istoričari koji imaju mogućnosti da revidiraju svoje stavove", dodala je ona.


Predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić rekao je da je ovo najbolji način da se zavičaj oduži kraljici Dragi, koja je, zajedno sa suprugom Aleksandrom Obrenovićem, stradala u majskom prevratu 1903. godine.


U to vreme, pa i decenijama kasnije, često su i bez pravog razloga ponižavani njeno ime, ličnost i ugled, rekao je Marušić.


U toku prepodneva ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić otovorio je novoizađenu ulicu Vuka Karadžića u Gornjem Milanovcu, a ministar prosvete Žarko Obradović otvorio je renoviranu zgradu gimnazije "Takovski ustanak". U ova dva projekta uloženo je blizu 200 miliona dinara.

 

Venci na spomenik ustanicima

Centralna svečanost povodom obeležavanja 195. godišnjice ustanka počela je u 13 sati u Takovu pored znamenitog grma i spomenika na kome piše: "Ovaj grm će vreme da osuši i kameni stub će da poruši, al' Srbija večito stajaće i Miloša ime spominjaće".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da srpsko-otomanski sukobi predstavljaju istorijsku opomenu i da je Takovo mesto sa kojeg iznova treba apelovati na mir i uputiti poruku izmirenja i saradnje.

On je dodao da je skoro dva veka nakon Takovskog ustanka srpska sadašnjost drugačija.

Dačić je rekao da je Takovo mesto na kojem treba da se ukaže na potrebu istorijskog pomirenja nekadašnjih protivnika, kao i poštovanje i pijetet prema svim stradalima u viševekovnim srpsko-otomanskim sukobima.

"Neoptrećeni bremenitom prošlošću, mi sa optimizmom gledamo u budućnost koja će Srbiji nesumnjivo doneti priključenje evropskoj porodici naroda, što je u prethodnim vekovima predstavljalo jednu od osnovnih težnji srpske političke i intelektualne elite", rekao je Dačić.

Svečanosti u Takovu prisutvovali su predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić- Dejanović, ministri Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i Verica Kalanović i predstavnici diplomatskog kora.

Knez Miloš Obrenović je na skupu starešina koji je održan u Takovu, 23. april 1815. godine, posle prazničnog bogosluženja u crkvi-brvnari na Cveti, objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti na ovim prostorima.


Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.


Veštim diplomatskim pregovorima Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.


On je, mirnim putem, punih petnaest godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji.


Hatišerifom od 1830. godine Srbiji je priznata autonomija.


U okviru kompleksa u Takovu, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smeštena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, ali i monumentalni spomenik koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima. 

2024 © - Vesti online