Petak 20.02.2015.
11:57
Beta

Grčka: Uradili smo šta smo morali

Beta/AP/G. P.
Grčka Evropi uvalila "trojanskog konja"

Sakelaridis je izbegao da komentariše napis nemačkog lista Bild o tome da je nemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru najavila premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu da će njen ministar finansija Volfgang Šojble na večerasnjem sastanku evrogrupe izneti negativan stav o ponudi Grčke.

Grčki predstavnik je izneo da je Cipras rekao Angeli Merkel da je njegova vlada učinila sve što je mogla za postizanje sporazuma, a skrenuo joj je pažnju i na "humanitarnu krizu" u Grčkoj.

Sakelaridis je rekao da Vlada Grčke, neće pregovarati o nizu ekonomskih, socijalni i finansijskih mera koje namerava da preduzme u interesu stanovništva, a čemu se protivi EU. To su propisi o oslobađanju najsiromašnijih otplate kredita koje ne mogu da vrate, zabrana prinudne prodaje stanova i kuća dužnika, produžavanje zakasnele otplate kredita na 100 rata.

Ministar rada Grčke Panos Skurletis je rekao da će se na današjem sastanku ministara evrogrupe "svakome suditi po zaslugama" i da "neće proći krutost Nemačke".

Grčki mediji prenose da nemački zvaničnici smatraju da je "trojanski konj" zahtev Grčke za produžetak sporazuma o kreditnoj popmoći, ali bez memoranduma o merama budžetske štednje koje bi to pratile.

Oni smatraju i da Atina ostavlja "ogroman prostor za tumačenja" u svoju korist i da se Grčka ni na koji način ne obavezuje da će sprovesti čak i mere predviđene dosadašnjim sporazumima, na šta se obavezala prethodna vlada.

Prema nacrtu stava nemačkog ministra Šojblea za današnji skup u Briselu, dokument koji je pripremila Grčka "ne daje nikakvu osnovu ni za zajedničko saopštenje". Nemačka će zato biti protiv isplate 10,9 milijardi evra pomoći grčkim bankama, tim pre što su uspešno prebrodile prošlu godinu, prenose atinski mediji.

2024 © - Vesti online