Četvrtak 19.02.2015.
19:28
sputniknews

Prizori iz Debaljceva podsećaju na apokalipsu

Reuters/O. K.
Jezivi prizori se mogu videti na ulicama Debaljceva

O apokaliptičnim prizorima iz Debaljceva za Sputnjik govori nezavisni novinar Roman Gnatjuk:

- Bili smo na pozicijama na kojima su još juče bile ukrajinske trupe. Poprište, bez obzira što je većina tela već bila uklonjena, podsećalo je na apokalipsu — 11 jedinica izgorele vojne tehnike ukrajinske vojske uključujući tenkove, po čitavom polju raštrkani minobacači, pobacane razne stvari, oružje i oruđe, svuda delovi tela -

Žitelji Debaljceva, kako kaže Gnatjuk, smatraju da je trebalo mnogo ranije prihvatiti inicijativu predsednika Ukrajine Petra Porošenka da se razmeste mirotvorci.

- Lokalni žitelji, kako sa zapadne tako i sa istočne linije fronta ne bi prihvatili samo mirotvorce Ujedinjenih nacija iz zapadnih država, kao što ne bi prihvatili ni čisto ruske. Mislim da bi ujedinjeni kontigent mogao da obezbedi liniju razgraničenja i bezbednost duž nje - smatra Gnatjuk.

Ustanici su, međutim, raspoloženi da nastave sa akcijama i kako Gnatjuk naglašava, primirje se krši svuda, sa obe strane.

- U Donjecku gde se sada nalazim, čuje se pucnjava: ukrajinska vojska granatira grad. Odgovora sa strane gde se nalaze ustanici nije bilo nekoliko časova, nakon čega je vatra bila uzvraćena", objašnjava on.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je oslobađanje svih zarobljenih Ukrajinaca, uključujući i one iz Debaljceva, dok je predstavnik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao da su spremni za pregovore o razmeni zarobljenika.

2024 © - Vesti online