Petak 20.02.2015.
09:09
Ž. Marković - Vesti

Akcija Damask: Vrbovali vehabije putem interneta

Srna
Pripadnici SIPA privode jednog od uhapšenih vehabija

Nezvanično saznajemo da je Trako kupio avionske karte Merinu Keseroviću i Nevadu Hušidiću, koji su u sredu uhapšeni na sarajevskom aerodromu u momentu kad su nameravali da se ukrcaju u avion za Istanbul, odakle je trebalo da odu na ratište u Siriju. Izvori našeg lista iz bezbednosnih službi otkrivaju da su Keserović i Hušidić rekli istražiocima da im je Trako nabavio avionske karte.

- Kako stvari stoje, Trako je vrbovao mladiće, najverovatnije preko interneta, a nije isključeno da su se, pre konačne odluke o odlasku u Siriju, i susreli nekoliko puta. U pitanju je metodologija ubeđivanja koju je ustanovio Bilal Bosnić, a ona podrazumeva klasično ispiranje mozgova tih dečaka i ubeđivanje da oni moraju da idu u Siriju ili Irak da se bore za Alaha - kaže izvor "Vesti".

Podsetimo, uz njih trojicu, SIPA je prekjuče uhapsila još četiri osobe koje se dovode u vezu sa terorizmom. Naši izvori otkrivaju da su svi uhapšeni bili na neki način povezani sa Bilalom Bosnićem, neformalnim vođom vehabija u BiH, kojem je u Sudu BiH prekjuče počelo suđenje zbog vrbovanja državljana BiH za odlazak u Siriju.

Uhapšeni Husein Erdić iz Bužima u više navrata je posećivao Bosnićeva predavanja, od kojih se neka mogu videti i na internet servisu Ju tjub. Bilal Bosnić je odranije poznat široj regionalnoj javnosti po izuzetno zapaljivim govorima protiv, kako ih on naziva, "mušrika", što u prevodu znači "nevernika".

Jedno od jačih vehabijskih uporišta je selo Ošve kod Maglaja. U njemu su u sredu uhapšeni Ramiz Ibrahimović i njegov sin Alaudin. Ramiz je hapšen i krajem prošle godine, ali nije zadržan u pritvoru. Istovremeno, neki ekstremni bošnjački portali objavili su informaciju da je mladi Alaudin nesrećnim slučajem nakon rata izgubio obe ruke i jedno oko.

Uhapšeno 35 ljudi

U proteklih šest meseci SIPA je u BiH uhapsila ukupno 35 ljudi koji se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima. Bilal Bosnić je svakako najvažnija karika u tom ekstremističkom lancu, dok organima gonjenja i dalje izmiče Nusret Imamović, koji je bio predvodnik vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, pre nego što je 2013. sa porodicom otišao u Siriju odakle se nije vratio. Zanimljivo je da su bezbednosne službe u BiH u više navrata ranije privodile Imamovića, ali je on svaki put puštan na slobodu.

2024 © - Vesti online