Petak 20.02.2015.
08:50
D. N. Petrović - Vesti

Trepča Albancima, Gazivode Turcima

A. Čukić
Da li je već izgubljeno: Jezero i hidroelektrana Gazivode

Kako pišu neki mediji, Vlada Kosova prodala je kompletnu elektroenergetsku infrastrukturu jednoj kompaniji iz Turske, a u "paketu" su prodati i Gazivode i Valač. Pošto su dve trećine jezera Gazivode na teritoriji opština Novi Pazar i Tutin, prodat je "i deo Srbije".

Srbi u Zubinom Potoku i uopšte na severu Kosova uglavnom ističu da, kad je imovina u pitanju, ne strahuju ni od Prištine, ni od novih gazda iz Turske, jer ni jedni ni drugi, dok je u Zubinom Potoku Srba, neće uspeti da dođu ovamo i preuzmu gazdovanje nad ovim resursima, ali strahuju od poteza Beograda.

- Prodala je Priština budzašto robnu kuću i pogone Kristala u Leposaviću, prodati su i mnogi objekti u Kosovskoj Mitrovici, čak i jedan rudnik bazalta u Jarinju... Sve je to urađeno bez saglasnosti lokalne samouprave i za nas je nezakonito i ništavno. Nećemo dovoliti tim fantomskim kupcima da uđu u posede i koriste ih, jer je to opštinska imovina koju i dalje kontrolišemo - kaže Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić.

Jezero i brana Gazivode su u vlasništvu opštine Zubin Potok i države Srbije.
- Imovinom naše opštine i ovog naroda niko ne može trgovati, nećemo dozvoliti da ovi resursi ikada odu u albanske, niti bilo čije strane ruke - ističe Stevan Vulović, predsednik opštine Zubin Potok.

Raseljeno osam hiljada Srba

Brana i jezero Gazivode svojevremeno su građeni zvanično sa ciljem da se Priština i centralno Kosovo snabdeju kvalitetnom vodom za piće, da termoelektrane u Obiliću dobiju dovoljno vode za hlađenje, a Metohija hidrosistemom Ibar-Lepenac, vodu za navodnjavanje. Izgradnjom brane Gazivode raseljeno je 8.000 Srba iz Zubinog Potoka i Ibarskog Kolašina (i to je u Prištini bilo dobro smišljeno), svi su uglavnom završili negde u Šumadiji, a samo retki su ostali u Zubinom Potoku. U dolini Ibra potopljeni su dvori Jelene Anžujske, nekoliko crkava i znatan deo srpske istorije.

Mnogi smatraju da Beograd jedini može da uzme Gazivode i Valač i preda ih Albancima.
- Protiv Prištine lako možemo da se borimo, protiv Beograda ne možemo. Ako Vlada Srbije odluči da, kako je krenula, sve što je srpsko preda u nadležnost države Kosovo, ostaćemo bez igde ičega. U tom slučaju ostaje nam samo da spakujemo kofere i krenemo "niz Ibar", pa gde se zaustavimo - kaže jedan od žitelja Zubinog Potoka koji je zbog izgradnje brane Gazivode ostao bez kuće i kompletnog imanja.

Prema pisanju medija, Beograd je zatečen odlukom Prištine da Turcima "u paketu" sa drugom elektroimovinom proda Gazivode i Valač i na to, navodno, nikada neće pristati.
U Beogradu su nameravali, čak i sa Prištinom dogovorili, da formiraju Elektrosever, koji bi bio registrovan po zakonima države Kosovo, ali bi gazdovao elektroenergetskim resursima na severu Pokrajine. Međutim, u Prištini su odbili da registruju ovu firmu i sada je pitanje Gazivoda i Valača potpuno otvoreno. Neki Srbi smatraju da je i Elektrosever trebalo da bude samo prelazno rešenje za kasniju predaju Gazivoda i Valača pod kontrolu Republike Kosovo.

2024 © - Vesti online