Petak 20.02.2015.
04:30
Vestionline

Falš šminka ima 20 puta više hemikalija

Isto pakovanje, a zastrašujuća sadržina

Velika količina hemikalija posebno je opasna za trudnice i nerođene bebe, a neki od proizvoda sadrže čak i sastojke koji mogu da izazovu rak. Do ovog upozorenja je došlo pošto je britanska policija napravila raciju u salonu lepote u Vorvikširu, pošto je lokal prijavila klijentkinja koja se žalila na jaku reakciju posle tretmana. Testirani su lažni proizvodi koji kopiraju poznate kozmetičke marke, a u njima su pronađene visoke koncentracije arsena, žive, olova i bakra.

Ovi teški metali povezani su sa različitim zdravstvenim problemima, od alergijskih reakcija i osetljivosti kože do nervnih tegooba, pa čak i smrću. Preterane koncentracije hemikalija mogu da izazovu i visok krvni pritisak, utiču na neplodnost, izazovu probleme s koncentracijom i pamćenjem, ali i povećaju rizik od oštećenja fetusa tokom trudnoće.

Dermatolozi kažu da sve više žena ima problema s kožom, koji je izazvan korišćenjem neproverene kozmetike. Velike kozmetičke kuće svoje proizvode prave u kontrolisanim uslovima, a kozmetika prolazi rigorozne testove pre puštanja na tržište.

Lažni proizvodi koriste jeftine, netestirane sastojke, a zapakovani su tkao da po ambalaži što više liče na proizvod originalnog brenda.

Jedna ranija racija i zaplena šminke otkrila je da falsifikati skupih maskara i ajlajnera sadrže razređivače i aceton, dok je cela serija lažnih parfema imala urin.

Policija upozorava da su u rizičnoj grupi i ljudi koji kozmetiku kupuju preko interneta. Izuzetno niska cena nekog proizvoda treba da pobudi sumnju, jer je najverovatnije reč o falsifikatu. Tako MAC-ov ruž za usne na znaničnom sajtu košta 15.50 funti, dok se na nekim drugim može naći i za samo 2 funte.

2024 © - Vesti online