Petak 20.02.2015.
03:30
Vestionline

Uz ove savete kolač će uvek uspeti!

dairygoodness.ca
Vodite računa o temperaturi sastojaka i redosledu sjedinjavanja

1. Kako bi izbegli neravnomerno narastanje patišpanja tokom pečenja koristite sastojke koji su prethodno odležali na sobnoj temperaturi. Ukoliko vam se žuri, hladna jaja možete staviti u toplu vodu na 15 minuta da bi dostigla adekvatnu temperaturu. Osim ako nije napisano u receptu da se koriste hladno mleko ili hladna jaja, ne dodajte ih pravo iz fružidera.

2. Osnovno pravilo prilikom pravljenja patišpanja je redosled dodavanja sastojka. U činiju prvo treba staviti suve sastojke, promešati, pa postepeno dodavati tečne sastojke. Na ovaj način će se ravnomerno rasporediti, a u testu se neće stvarati grudvice ili mehurići vazduha.

3. Kako bi izbegli tvrd i dstegnut pstišpanj ne smete preterano mešati smesu pošto dodate brašno u nju.

4. Grudvice u kremovima izbećićete ukoliko tokom pripreme žumanca prvo izmućkate viljuškom pa ih tek onda dodate u smesu.

5. Za čvrstu teksturu snega od belanaca, bez vodenastih ostataka, potrebno je lupati belance ali bez šećera, sve dok pena ne postane čvrsta. Tek tada počnite da dodajete kašiku po kašiku šećera, sve dok masa ne postane gusta i sjajna. U smese za kolač sneg se dodaje poslednji i to u hladnu ili vruću smesu, ali nikada u mlaku jer tada smesa kod pečenja obično splasne.

6. Kako bi glazura od čokolade ostala što sjajnija pazite da vam smesa prilikom rastapanja ne prokuva.

7. Penastu strukturu musa uništava upotreba miksera, zbog čega kod njegove pripreme, kako i kod spremanja drugih poslastica delikatne strukture, treba koristiti plastičnu lopaticu. Pomoću lopatice u smesi dolazi do postepenog zagrevanja sastojaka koji se pretvaraju u homogenu teksturu.

2024 © - Vesti online