Petak 20.02.2015.
01:30
b92.net

Boj ne bije svijetlo oružije, već boj biju bela krvna zrnca!

youtube.com
Eozinofilni kao mali projektili rešeni da unište metu

Na snimku se vidi kako ćelije sa neverovatnom preciznošću kreću u sinhronizovani napad na parazitskog crva. Snimak je napravio dr Stiven Rozen i njegove kolege na Univerzitetu u San Francisku.

Njihova studija imala je za cilj da odredi da li jedan tip leukocita, poznat kao eozinofilni granulocit napada parazitske crve. Zato su jednog crva stavili u gel, a potom dodali eozinofile iz koštane srži miša. Posle sat vremena, istraživači su primetili da se oko crva okupilo mnoštvo leukocita, poput grupe mrava. Isto se desilo i kada su u kolagenski gel spustili mrtvog crva i eozinofile iz krvi i slezine miša.

Snimak pokriva period od 80 minuta, a fotografije su pravljene na svakih 30 sekundi.

Eozinofilni granulociti odabrani su zato što uglavnom napadaju višećelijske parazite, ćelije kancera i pomažu u kontroli alergija i astme. Kao i drugi tipovi belih krvnih zrnaca, nastaju u koštanoj srži, a zatim prelaze u krv. Eozinofili se razlikuju od monocita, koji razlažu bakterije, limfocita, koji stvaraju antitela za zaštitu od virusa i neutrofila, koji ubijaju i vare bakterije i gljivice. Osim njih, važni činioci imunog sistema su bazofilne ćelije koje upozoravaju telo na prisustvo infektivnih tela u krvi.

2024 © - Vesti online