Četvrtak 22.04.2010.
21:26
Tanjug

Svedok nije želeo da priča o masakru u Gruborima

Optuženi hrvatski general: Ante Gotovina



Krajina, bivši hrvatski specijalni policajac, koji je u Hag stigao iz istražnog pritvora u Zagrebu gde čeka početak suđenja za masakr u Gruborima, dao je iskaz kao svedok međunarodnog Tribunala za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, suda, ali se koristio pravom da kao osumnjičeni za taj zločin ne daje informacije koje bi ga mogle optužiti.


Krajina je kao vođa jedne od borbenih grupa u akciji čišćenja terena, zajedno s četvoricom bivših pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko u Hrvatskoj osumnjičen za ubojstvo petoro srpskih staraca u Gruborima 25. avgusta 1995.


Suđenje generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermakua prekinuto je do daljnjeg, odnosno do saslušanja još tri svedoka tužilaštva.


Sudsko veće je juče odobrilo zahtev tužitelja za izvođenjem novih svedoka, od kojih bi se prvi mogao pred sudom pojaviti 17. maja.


Prilikom donošenja odluke o prekidu suđenje, predsedavajući veća sudija
Alfons Ori naglasio je da veće želi zaključi predmet i što pre doneti
presudu na suđenju koje je počelo 11. marta 2008.


Masakr srpskih civila u Gruborima stavlja se na teret policijskom generalu Markaču kao ratnom komandantu Specijalne policije i generalu Hrvatske vojske Čermaku koji bio upravnik kninskog područja i koji je pred TV kamerama negirao da su zločin počinili Hrvati već navodno ubačeni četnici, odnosno da su ubijeni kolateralna šteta u sukobima četnika i policije.


Osim protiv četvorice bivših specijalaca, pred hrvatskim sudom vodi se i postupak protiv Markačevog zamenika Željka Sačića zbog zataškavanja zločina u Gruborima.

2024 © - Vesti online