Četvrtak 19.02.2015.
09:24
blic.rs

Proglasili ih tehnološkim viškom, dali otpremnine, pa opet zaposlili?!

Reuters
Ovo može samo kada je država poslodavac: Daju ti i otpremninu i platu

Razvojna banka Vojvodine (RBV) je možda jedinstven slučaj u kome je neko sve zaposlene proglasio za tehnološki višak, a zatim deo njih ponovo zaposlio. Prema pisanju Vojvođanskog analitičkog-istraživačkog centra (VOICE), RBV je pred sam odlazak banke u stečaj isplatila oko tri miliona evra za otpremnine. U proseku oko 6.000 evra dobila su 502 zaposlena. Za njih 200, koji su vraćeni na posao, to je bilo oko 1,2 miliona evra.

Plan isplate svih osmislio je tadašnji izvršni direktor banke Goran Kostić, koji je kasnije uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj prilikom odobravanja kredita i bankarskih garancija firmama Dušana Borovice. Podršku za plan dobio je od Pokrajinske vlade, ali i od Ministarstva finansija i Vlade Srbije. Jedini uslov je bio da novac obezbedi sama banka. Kako je novac isplaćen i iz kojih fondova nikome i sada nije jasno, jer je banka već tada bila u finansijskim problemima.

Tu svakako ne treba zaboraviti da je pre oduzimanja licence za rad, RVB bila u vlasništvu države pod nadzorom Narodne banke Srbije. Sve to se dešavalo pre otvaranja stečajnog postupka u maju 2013. godine. Tada upravljanje bankom kao stečajni upravnik preuzima Agencija za osiguranje depozita. Poverenik Agencije Radovan Ivetić napravio je presek stanja i zaključio da je potrebno ponovo angažovati više od 200 ljudi. Prema podacima VOICE, sa biroa su povučena 204 bivša radnika, a sa strane angažovano još 12.

- O takvoj situaciji zakon ništa ne govori. To nije kažnjivo, ali je činjenica da je to propust zakonodavca koji otvara prostor za zloupotrebe. Uostalom, vi imate izdatak za otpremnine, a onda imate još izdatak i za plate, i to za iste one ljude koji su dobili otpremninu. To može u državnim institucijama i preduzećima. Privatniku to ne može da se desi - kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za kontrolu javnih finansija.

Profesora Filozofskog fakulteta Miodraga Zeca ovakav scenario ne iznenađuje.

- Koliko smo samo imali slučajeva da neko uzme otpremninu i po deset puta kod istog poslodavca, odnosno kod države. To vam je teatar apsurda. Sve to meni liči na ujdurmu i prevaru - kaže Zec.

2024 © - Vesti online