Četvrtak 22.04.2010.
19:10
Srna

Osuđen hrvatski diplomata: Trošio državni novac

Jurica je tvrdio da nije kriv "jer je trošio na dobrobit svoje zemlje", dodajući da je u diplomatiji proveo pet mandata.

Neven Jurica

"Časni sude proglašen sam kockarom, rasipnikom koji troši državni novac, a ja nikad nisam bio zaposlenik Ministarstva inostranih poslova, nego sam politički imenovan i koncentrisan na svoje zadatke. Posao su mi poverili autoriteti da ga obavljam autonomno i suvereno i mislim da je velika šteta što sam na polovini mandata dao ostavku", rekao je Jurica iznoseći svoju odbranu, što je izazvalo podsmeh novinara.

"Nisam ja po habitusu nikad bio činovnik, knjigovođa, nije da potcenjujem te poslove, ali život je jedno, a papiri su nešto drugo", rekao je Jurica.

Portparol Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija Mario Dragun nije želeo da komentariše presudu bivšem ambasadoru.

Kancelarija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije počela je u julu 2009. godine istragu protiv Nevena Jurice protiv kojeg je Ministarstvo inostranih poslova podnelo krivičnu prijavu zbog nenamenskog trošenja državnog novca. U optužnici, koja je protiv njega podignuta krajem novembra, navodi se da je službene kreditne kartice i novac diplomatske misije koristio za lične potrebe.

Odbor za spoljnu politiku Hrvatskog sabora tada je predložio hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću da Juricu, na njegov lični zahtjev, razreši dužnosti stalnog predstavnika pri UN.

2024 © - Vesti online