Utorak 17.02.2015.
20:42
jutarnji.hr

Pravo na pijaću vodu upisati u Ustav!

Beta/E.V.
Rezervoari vode ne smeju da padnu u ruke privatnog kapitala

Stranka Alenke Bratušek je svim poslaničkim grupama u slovenačkom parlamentu prosledila teks ustavnog amandmana, kojim bi se odredilo da je pravo na pijaću vodu univerzalno pravo a da poslove vodosnabdevanja mogu da obavljaju samo neprofitne javne službe. Bratušek se nada da će za inicijativu dobiti potrebnu dvotrećinsku podršku.

Ustavom zagarantovano pravo na pijaću vodu pod jednakim uslovima onemogućilo bi privatizaciju vode kao osnovnog javnog dobra, navela je Stranka Alenke Bratušek (SAB), bivše premijerke koja je sada poslanica u parlamentu.

Stranka ističe da su u svetu sve izraženiji pritisci kapitala da se prisvoje prirodna bogatstva, u koja spada i voda kao osnovno dobro važno za život.

Bivša premijerka je podsetila na prošlogodišnju inicijativu u Evropskoj uniji da se putem direktive dopusti liberalizacija vodosnabdevanja i mogućnost jačanja privatnog kapitala na štetu javnih preduzeća. Ovu inicijativu je sprečila peticija koju je potpisalo 1,6 miliona Evropljana. Posle toga je odlučeno da zakonska regulacija vodosnabdevanja i dalje ostane u nadležnosti država i lokalnih uprava.

2024 © - Vesti online