Četvrtak 22.04.2010.
18:27
Vestionline

Vrhunski pijanista u "Gvarneriusu"

Patrik Jablonski

U godini Šopena, Jablonski je pripremio reperotar koji je svojevrstan omaž ovom velikom kompozitoru i taj program će izvoditi u Londonu, Varšavi, Berlinu, Beogradu...

U svojoj diskografiji ima osam CD izdanja - četiri solistička i četiri koja je snimio sa svojim bratom, takođe poznatim pijanistom Piterom Jablonskim, sa kojim je prošle godine i nastupao u Kolarčevoj zadužbini, na koncertu kojim je Švedska obeležila preuzimanje predsedavanja Evropskom Unijom.

Patrik Jablonski je rođen 1974. godine, u gradu Likebi, na jugu Švedske (otac mu je Poljak a majka Šveđanka).

Sa pet godina otac mu daje prve časove klavira, a već sa osam godina je svirao u čuvenoj koncertnoj sali u Stokholmu - "Stockholm Konserthuset". Godinu dana kasnije svirao je i u otvorenoj Areni u Stokholmu, a sa deset godina beleži svoj prvi nastup na festivalu "Pori jazz" festival u Finskoj.
 

Sa 17 godina odlazi u London gde studira na prestižnoj školi "Royal College of Music" u Londonu, u klasi profesorke Irine Zaritskaje. Po završetku studija, održao je veliki broj koncerata, nastupao je u koncertnim dvorana širom sveta (Berlin, Varšava, Sankt Petersburg, London, Tokio, Prag, Kopenhagen) i sarađivao sa velikim svetskim orkestrima.

Pored klasičnog repertoara, Patrik izuzetno ceni i modernu muziku, a premijerno je izvodio kompozicije autora Poula Rudersa i Wojciech-a Kilara.
 

Patrik Jablonski se vraća u Beograd već u decembru, kada će sa violinistom Jovanom Kolundžijom deliti scenu Kolarčeve zadužbine, na koncertu na kojem će maestro Kolundžija izvoditi Bramsove sonate.

2024 © - Vesti online