Sreda 18.02.2015.
09:20
D. Lj. J. - Vesti

Albanija organizovala atentat na Gligorova

Fonet
Sali Beiša i Ketrin Ešton

Prema njegovim rečima, osim naručioca, Beriša je bio zaštitnik i samih atentatora koji su 1997. pobegli u Albaniju gde su ih štitile albanske službe.

- Beriša je s atentatom na Gligorova hteo da postigne svoje političke ciljeve. Ljudi koji su postavili bombu bili su pripadnici tadašnjih albanskih tajnih službi i policije - rekao je Izet Hadžija, koji je u vreme atentata na Gligorova važio za bliskog čoveka Sali Beriše, a sada se nalazi u Turskoj gde pokušava da izbegne kaznu za nekoliko ubistva za koje ga gone albanske vlasti.

Atentat na Gligorova jedna je od najvećih misterija u novijoj istoriji Makedonije, a ni posle 20 godina se ne zna ko je i zašto želeo da ubije šefa nove države. Tokom istrage se spekulisalo da je Gligorova pokušala da ubije albanska mafija, a pravu buru je 2008. godine izazvala tvrdnja tadašnjeg ministra policije Ljubomira Frčkovskog da su u atentat na Gligorova bile umešane obaveštajne službe makedonske policije! Međutim, tužilaštvo nakon provere nije pokrenulo istragu sa obrazloženjem da je reč o neistinama. Istraga atentata na Gligorova nije stopirana, ali kako vreme prolazi, sve su manje šanse da prava istina bude otkrivena.

Napad na Kiru Gligorova dogodio se 3. oktobra 1995. godine ispred hotela Bristol u centru Skoplja kada je eksplodirao parkirani auto-bomba pored kojeg je prolazio službeni automobil Kire Gligorova. Policija je utvrdila da je u autu bilo 4,5 kilograma razornog plastičnog eksploziva semteks.

2024 © - Vesti online