Četvrtak 22.04.2010.
18:14
Tanjug

Arheolozi otkrili hram iz 6. veka u Ikea stilu

Gotovo svaki deo komplikovane strukture ove građevine, iskopane u mestu Tore Satrijano, nedaleko od Potence, na jugu Italije, ima na sebi detaljne instrukcije o tome gde treba da bude postavljen ili uglavljen.


Ostaci hrama pronađeni su u oblasti na jugu Italije koju su od VIII veka p.n.e. počeli da naseljavaju grčki kolonisti i trgovci.


Grci su osnovali nekoliko nezavisnih gradova-država duž obale i na Siciliji koji su u istoriji poznati kao Magna Graecia (Velika Grčka).


Arheolozi veruju da je tamošnje preromansko plemstvo razvilo naklonost za grčki stil gradnje i da su dovitljivi preduzimači došli na ideju o relativno jeftinim građevinama po sistemu "uradi sam" kako bi zadovoljili lokalnu potražnju.


Na svakom kamenom bloku hrama nalaze se crteži koji pokazuju kako se on ugrađuje, na sličan način kao i uputstvo za sklapanje Ikeinog nameštaja sa "muškim" i "ženskim" spojnicama.


Instrukcije u vidu crteža pojavljuju se, takođe, i na crveno-crnim dekorativnim panelima, simatijumima.


"Svi simatijumi i pojedini delovi friza imaju instrukcije koje se odnose na krovnu montažnu konstrukciju", izjavio je Masimo Ozana, direktor arheološkog odseka na Univerzitetu Bazilikate.


Detalji ovog neobičnog otkričha objavljeni su u najnovijem broju italijanskog izdanja časopisa "Nešenel džeografik".

2024 © - Vesti online