Utorak 17.02.2015.
17:50
Beta

Novi biznis katoličke crkve - mršavljenje po dijetama svetaca

Reuters
Mršavljenje uz božju pomoć i budno oko katoličkih sveštenika

Skidanje viška kilograma u manastiru posebno je popularno među Poljacima u vreme posta pred Uskrs i već sada u nekim od manastira više nema mesta iako pohvalni komentari zadovoljnih vernika, najčešće sa porukom "smršao sam toliko i toliko kilograma bez muke i osećam se super", mame sve veći broj vernika nezadovoljnih kilažom.

- Slobodna mesta imamo samo za klasična okupljanja pred Uskrs. Za dijetu svete Hildegarde već mesec dana unapred sva mesta su rezervisana - rekao je poljskom listu Metro Jakub Litva iz manastira reda benediktinaca u Krakovu.

Post, odnosno dijeta svete Hildegarde bazirana je na pecivu i testeninama, a najveći konkurent joj je dijeta svetog Danijela.

- Tokom posta svetog Danijela jedemo samo ono što i biblijski Danijel, dakle voće i povrće - rekao je sveštenik Pjotr iz reda Misionara svete porodice iz Poznanja.

Poljaci uz dobru volju da smršaju u manastir moraju da ponesu veliku šolju za biljne čajeve, termofor, sportsku odeću za vežbanje i naravno Bibliju, a poljskom listu monasi nisu odgovorili da li na mršavljenje mogu kod njih i ateisti.

Katolički redovi u Poljskoj, gde se 98 odsto stanovništa izjašnjava kao vernici, nastoje da drže korak sa vremenom i mršavljenje po dijetama svetih nije njihov prvi uspešni biznis plan.

Dočeci Nove Godine u manastirima su veoma popularni, a već godinama su hit i letovanja u tišini manastira, meditaciji, bez kompjutera i mobilnih telefona koja su kaluđeri širom Poljske otvorili za sve umorne od stresa urbanog života, pa i za ateiste.

2024 © - Vesti online