Sreda 04.11.2009.
13:29
Tanjug

Vilijam putuje umesto kraljice Elizabete II

Princ Vilijam (u sredini) sa maćehom Kamilom Parker i ocem princom Čarlsom
 

Elizabeta II je pokazala da ima veliko poverenje u svog unuka, princa Vilijama, zatraživši od njega da je predstavlja na jednom dalekom putovanju predviđenom za januar iduće godine, piše francuski list "Figaro". Na putovanju u Novi Zeland i Australiju, dve zemlje čiji je Elizbeta II i dalje ustavni monarh, princ Vilijam predstavljaće britansku krunu u svojstvu budućeg naslednika prestola.

Kraljica je u 83. godini i dalje u punoj formi i ne pomišlja da abdicira, ali se već polako priprema za trenutak kada će biti primorana da uspori tempo svojih službenih dužnosti i obaveza, kojih je još uvek preko 400 godišnje.

Neki analitičari britanskog društva kažu da je kraljica iz političkih razloga radije odabrala Vilijama nego svog sina Čarlsa, koji već godinama čeka da postane kralj. Kako ističe Figaro, Vilijam je u inostranstvu mnogo popularniji od svog oca, koji je izgubio na imidžu nakon razvoda od Dajane.

Novi Zeland i Australija predstavljaju veoma osetljiv teren za kraljevsku porodicu. Na Novom Zelandu pristalice republike postaju sve glasnije, a u Australiji se premijer Kevin Rud javno izjasnio za odbacivanje ustavne monarhije. U takvim okolnostima, britanskoj kraljici je sasvim jasno da su Vilijamovi osmeh i mladost bolji aduti od iskustva i iskrenosti princa Čarlsa.

2024 © - Vesti online