Ponedeljak 16.02.2015.
20:22
b92.net

"Putin je najbogatiji čovek na svetu"

Reuters/RIA Novosti
Američki biznismen za Putina kaže da je najveći oligarh u Rusiji

- Posle 14 godina na poziciji apsolutne moći u Rusiji, posle novca koji je ta zemlja napravila za to vreme i uzimajući u obzir da taj novac nije trošen na škole, puteve i bolnice, jasno je da je taj novac sada u nekretninama ili na raznim računima i fondovima koji se vode za Putina i njegove pajtaše - rekao je Brouder gostujući na američkoj televiziji CNN.

Američki biznismen smatra da je Putin daleko bogatiji od zvanično najbogatijeg čoveka Bila Gejtsa, čija je imovina procenjena na 79 milijardi dolara.

- Prvih osam do deset godina na vlasti u Rusiji se svodi na krađu i uzimanje koliko god je to moguće. Neki ljudi, među kojima sam i ja, veruju da je on najbogatiji čovek na svetu, sa stotinama milijardi ukradenih od Rusije - rekao je Brouder.

Kako tvrdi, Putin i njegovi bliski saradnici su na račun državnog novca postali "apsurdno bogati". Inače, sam Brouder je svojevremeno sarađivao sa Putinom i bio je na njegovoj strani, ali njihov rastanak nije bio najprijatniji.

- Njegovi ljudi su ubili mog advokata. Svi su se obogatili. Zašto bismo im dali da dođu u SAD? - rekao je američki biznismen.

Izvršni direktor "Ermitaž kapital menadžmenta" kaže da je do sukoba došlo jer je kao Putinov poslovni partner "ugrožavao njegov novac".

- Posle deset godina života u Moskvi zaustavili su me u VIP delu. Držali su me 15 sati i proglasili za pretnju nacionalnoj bezbednosti. Tada nisam shvatao, ali mi je sada potpuno jasno da je Putin stajao iza svega toga. Nije bila u pitanju borba protiv oligarha, on je najveći oligarh - rekao je Brouder i dodao da je moć vrlo jednostavna stvar u Rusiji.

- Ko može da hapsi, taj je moćan. Tako Putin ima ljude oko sebe koji mogu da hapse. Nije bitno koliko si bogat, kada mogu da te uhapse, strpaju u zatvor i uzmu ti sav novac. Onaj koji to može, on je najmoćniji u Rusiji - rekao je on.

2024 © - Vesti online