Utorak 17.02.2015.
07:45
V. Tasić - Vesti

Moćan glas za "krš" pesmu

Fonet/B. P.
Očekivano: Bojana Stamenov

Autor pesme je Vladimir Graić, dok je tekst napisala Leontina Vukomanović. Njen odlazak u Beč nije iznenađenje, jer se od početka spekulisalo da je ona favorit u odnosu na ostala dva takmičara Aleksu Jelića i Danicu Krstić.

Ubedljiva pobeda

Sudeći po rezultatima glasanja, neizvesnosti u finalnom izboru za srpskog predstavnika na Evrosongu nije bilo, jer je Bojana dobila 3 glasa od stručnog žirija (Aleksa 2, Danica 1) a od publike putem SMS-a 10.547 glasova, dok su Danica sa 8.039 i Aleksa 4.363 glasova ostali daleko ispod nje.

Po oceni mnogih najzaniljiviji nastup imao je Aleksa Jelić koji je izveo pesmu "Vodi me" uz zanimljivu plesačku tačku, dok se Danica Krstić takmičila sa numerom "Suzama za kraj".

Bojana ima izuzetne vokalne sposobnosti, specifičan "crnački" glas, pa je još tokom takmičenja "Ja imam talenat" pre tri godine proglašena za srpsku Aretu Frenklin. I dok pojedini muzički stručnjaci smatraju da pesma "Ceo svet je moj" nije dovoljno dobra za evrovizijsko takmičenje i da ne pokazuje sav raskoš njenog glasa, ima i onih koji hvale Graića.

Među prvima na društvenoj mreži Fejsbuk oglasila se Marija Mihajlović, koja je oštro u svom stilu, iskritikovala numeru.

- Bravo Boko! Šteta što je pesma krš totalni, kao što sam i očekivala. Staromodna sa scenskim nastupom koji je već viđen. Ako se misli da se nešto uradi sa ovom pesmom to sve mora drugačije - napisala je Marija.

Kompozitor Vojkan Borisavljević, koji je ranijih godina uradio nekoliko pesama za potencijalne srpske kandidate na Evrosongu, priznaje da nije oduševljen pesmama.

- RTS je lepo odradio onako u celini i tu nemam nikakvih primedbi. Ali, moram priznati da sam očekivao mnogo više od samih kompozicija. Oblanda je bila mnogo bolja od samog sadržaja. Mislio sam da će pesme biti mnogo bolje, kvalitetnije. Ovako, sve je već viđeno, prosečno... Ne mislim da ćemo imati mnogo sreće na Evrosongu- kaže Borisavljević.

- Ja mislim da je Graja opravdao očekivanja. Pesme su odlične, svaka je imala nešto svoje, neku posebnu vrstu emocija i nijedna nije ličila na drugu. Bojani Stamenov svaka čast, bila je izvanredna i želim joj mnogo sreće u Beču - kaže Dušan Svilar, koji je i sam pre nekoliko godina pokušao da ode na Evrosong.

- Ja sam oduševljen i posle ko zna koliko vremena uživao sam gledajući emisiju "Odbrojavanje za Beč". Svedoci smo svakakvih gluposti na raznim televizijama i ovo je bilo pravo osveženje - kulturno, svetski, na nivou. Debeljuca Bojana je fantastična! Ima divan glas, njen alt je impresivan i ona je zaista moćna. Peva da grmi! Pesma je odlična, ima sjajan aranžman, sve je na svom mestu i sve pohvale za Graju - rekao je čuveni klarinetista Boki Milošević.

- Žao mi je što je izbor bio tako skroman, što nije bilo bogatije, raskošnije, ali sve je to u skladu sa mogućnostima. Sve tri Grajine kompozicije su odlične, a pobednica - maestralna! Kompoziciju je fantastično iznela, za nju nema tajni u pevanju. I Danica Krstić i Aleksa Jelić su bili fenomenalni, mislim da su pobedile nijanse. Mada, i da je pobedilo jedno od njih dvoje, ne bismo se obrukali na Evrosongu. Ovako dobre pesme nisu davno ponuđene publici - smatra Miki Jevremović.

Pohvale od Dženifer Hadson

Bojana Stamenov rođena je 24. 06. 1986. u Beogradu. Njen otac je muzičar, pa se još kao dete igrala s njegovim instrumentima, dok je njena majka, kako je rekla, "žena iz senke koja fenomenalno peva". Završila je srednju muzičku školu i to tri odseka - gitaru, lautu i renesansno pevanje. Kao dete jedno leto pevala je na vašarima, a popularnost je stekla učešćem u šou programu Ja imam talenat gde je dogurala do finala, a na društvenim mrežama hvalile su je čak i svetske zvezde, među kojima i Dženifer Hadson koja je ispod video klipa Bojaninog nastupa iskreno napisala: "Vau, ovo je ozbiljno".

2024 © - Vesti online