Utorak 17.02.2015.
05:00
B. Božin - Vesti

Liberali opet na sceni

Fonet/AP
Merkel: Gorak rezultat

Merkelova je neuspeh prokomentarisala rečima da se radi o "gorkom rezultatu", a potpredsednik njene stranke i hesenski premijer Folker Bufijer je ishod nazvao "javnim šamarom".

U isto vreme su nemački Liberali, koji su posle saveznih izbora pre dve godine bili potpuno potučeni, ponovo na sedmom nebu zbog osvojenih 7,4 odsto glasova koji su im omogućili ulazak u hamburški parlament. Uspeh njihove kandidatkinje Katje Zuding je liberalima dao nova krila.

Iako su oficijelni pobednici socijaldemokrate sa gradonačelnikom Olafom Šolcom, oni sa 45,7 procenata ipak beleže pad u odnosu na prethodne izbore (48,4) , zbog čega im je posle četiri godine samostalne vladavine - potreban koalicioni partner.

Partija Zelenih je u blagom porastu sa 12,2 odsto, kao i Levica koja se popela na 8,5 odsto, dok je antievro partija AfD osvojila 6,1 odsto.

Šolc ili Gabrijel?

U političkoj javnosti se, posle uspeha Olafa Šolca u Hamburgu, spekuliše da li je on podesan kandidat za više pozicije i da li bi mogao da ugrozi Zigmaru Gabrijelu kandidaturu SPD-a za kancelara 2017.godine.

2024 © - Vesti online