Ponedeljak 16.02.2015.
18:21
Srna

"Diskriminacija ćirilice i u Crnoj Gori"

youtube.com/rbp redakcija
Vlast silom potiskuje ćirilicu u nameće crnogorski jezik: Episkop Joanikije

Prema njegovim rečima, "najopakiji projekat koji se i danas sprovodi je bio Kalajevski projekat, koji je mnogo širi od BiH, i kada su Austrougari okupirajući Bosnu, a kasnije i Crnu Goru, zabranili ćirilicu".
 

Joanikije je dodao da je u tom duhu drugi okupator zabranio srpski jezik i preimenovao ga u crnogorski, "što su uradili Italijani kada su okupirali Crnu Goru".

- I, nažalost, u ovim novim vremenima, kada bi se reklo da smo slobodan narod, naš svet je prihvatio ono što ni okupator nije mogao nametnuti. Ali, i to je prihvatio samo jedan deo naroda, meni se u suštini čini samo vlast. Ali i to se nameće silom, i potiskuje se ćirilica. Iako je po Ustavu naznačeno da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, na delu vidimo da se provodi diskriminacija ćirilice, i da se crnogorski jezik silom nameće. Moramo i te bolne stvari da kažemo - rekao je Joanikije.

On je istakao da "dublji pogled na državnost Srbije baca svetlost i na državnost Crne Gore, koje se u mnogo čemu stapaju".

Episkop Joanikije je, u Beranama, na centralnoj svečanosti povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije, rekao da je i Njegoš imao takvu viziju države.

- Njegoš je dao ne samo svetovnu nego i duhovnu podlogu te državnosti. Crkva je očuvala tu svest o državnosti i Srbije i državnosti Crne Gore. A u duhovnom pogledu to je uvek bilo jedno i nedeljivo. Da nije tako onda bi iz državnosti Srbije, ili iz državnosti Crne Gore, trebalo brisati Miroslavljevo jevanđelje, što je nemoguće, trebalo bi brisati Ilovačku krmčiju. U tom svetu duhovnih vrednosti niko nikada nije uspeo da stavi granicu, mada je takvih projekata bilo - rekao je Joanikije.

2024 © - Vesti online