Utorak 17.02.2015.
08:30
J. L. Petković - Vesti

Masakr Srba još bez kazne

Reuters
Ni krivca ni kazne: Autobus Niš ekspresa

Zločin se dogodio 2001. godine kada je na putu nedaleko od Merdara miniran prvi u koloni od šest autobusa koja su se kretala uz pratnju Kfora. Počinioci ovog zločina nikada nisu pronađeni.

- Ta sećanja ne mogu da izblede. Sećam se svakog trenutka: kako sam izašla iz autobusa i ugledala tela poginulih. Nikada neću zaboraviti porodicu Cekić i njihovog sina sa kojim smo se igrali u autobusu, kaže Gordana Đorić, jedna od povređenih putnika.

Porodice nastradalih se nadaju božijoj pravdi, pošto, kako kažu, ne veruju da će pravu za života dočekati.

Jedini osumnjičeni za podmetanje mine u kanalizacionu cev ispod puta je Albanac iz Podujeva Fljorim Ejupi koji je oslobođen odlukom Vrhovnog suda u drugostepenom postupku, zbog nedostatka dokaza. Euleks je potom pokrenuo novu istragu, ali za sada bez rezultata.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Pomenu nastradalima prisustvovao je zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović koji je poručio da se nada da će ovaj slučaj biti rešen, a počinioci kažnjeni.

Dan ranije, u nedelju, na glavnoj kapiji pravoslavne bogoslovije "Svetog Kirila i Metodija" u Prizrenu je osvanuo natpis takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

- Ovo je još jedna u nizu provokacija ispisivanja pretećih grafita na objektima Srpske pravoslavne crkve na KiM, nakon grafita u Dečanima, Lipljanu i Đakovici, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske. Nadležni arhijerej i rektor Bogoslovije, episkop raško-prizrenski Teodosije izrazio je ozbiljnu zabrinutost i razočarenje ovom najnovijom provokacijom, pošto do sada od obnove prizrenske Bogoslovije u poslednje četiri godine nije zabeležen sličan incident. U Bogosloviji "Svetog Kirila i Metodija" u Prizrenu trenutno se školuje 40 učenika.

Most Danila Cokića

Ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin je juče u Leposaviću otvorio most preko reke Ibar koji je poneo ime Danila Cokića, najmlađe žrtve terorističkog napada koji se dogodio 16. februara 2001. godine. Ministar je podsetio da je Danilo stradao u naručju majke koja je bila u osmom mesecu trudnoće. Vulin je zatražio od međunarodne zajednice na Kosmetu da ponovo pokrene istragu o ubistvu Srba u Livadicama.

Albanski hakeri ne miruju

Albanski hakeri oborili su sajt opštine Kuršumlija na kome su na crnoj podlozi prikazali crvenog dvoglavnog orla i potpis da je sajt hakovala grupa Cdžb3rMan1ac. Albanski hakeri oborili su krajem januara zvanične sajtove Višeg suda u Nišu, te Osnovnog i Višeg tužilaštva u istom gradu.

2024 © - Vesti online