Sreda 04.11.2009.
13:12
RTS, Vestionline

Norveška: Pohapšeno još "Pink pantera“

Posle nekoliko meseci rada ubačenih agenata i dojave srpskih kolega, norveška policija je u gradu Mos uhapsila trojicu Srba, koji su, navodno, planirali seriju razbojništava u toj državi.


Akcija se nastavlja, pišu norveški mediji, pošto je najmanje jedan od osumnjičenih uspeo da izmakne poteri.


Istovremeno, norveška policija smatra da je ta grupa povezana sa kriminalcima koji su prošlog meseca u Stokholmu, helikopterom, upali u sef kompanije G4S, odakle su odneli još uvek nepoznatu količinu novca, odnosno između milion i deset miliona evra, kako su procenili švedski mediji.

Pljačka u Tokiju

Grupa "Pink panter" smatra se odgovornom za velike pljačke u Bahreinu, Japanu, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim državama.

Troje pljačkaša je 2004. godine iz juvelirnice u Tokiju ukralo je dijamantsku ogrlicu "Kontesa od Vandoma" sa 116 manjih i jednim krupnim dijamantom, čija se vrednost procenjuje na 25 miliona evra.

Srpski državljani Aleksandar Radulović, Đorđije Rašović i Snežana Panajotović osuđeni su pred Specijalnim sudom u Beogradu zbog te pljačke, a Petar Radonjić iz Nikšića uhapšen je u martu 2006. na aerodromu "Nikola Tesla", na osnovu poternice japanske policije.


"Ne želim da komentarišem šta je bila meta ili cilj grupe uhapšenih u Norveškoj, jer će to da otkrije istraga. Imali smo dobru saradnju sa srpskom policijom, koja nam je dala vredne informacije, na čemu smo im zahvalni", rekao je za Radio-televiziju Srbije portparol noprveške policije Hovard Kempen.


Akcije u Norveškoj kriminalci su organizovali tako što su koristili podatke o plaćenom porezu kako bi identifikovali potencijalne žrtve, a dojava o njihovim aktivnostima dobijena je i od srpske policije, piše dnevnik Niheter.


Norveška policija reagovala je brže od kolega iz Švedske, koji nisu preduzeli odgovarajuće mere posle dojave iz Beograda, pa su se tamošnji mediji prilično žestoko obrušili na policiju, tvrdeći da su pljačkašima, suštinski, otvorili vrata sefa.
 

Švedska policija je, posle serije akcija, uhapsila pet osoba za koje se sumnja da su učestvovali u helikopterskom napadu na sef kompanije za obezbeđenje, ali za najmanje trojicu nema nikakvih dokaza da su zaista umešani u tu pljačku, pišu švedski mediji.


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je potvrdio da je MUP Srbije u saradnji sa norveškom policijom sprečio pljačku velike količine zlata.


"Tačno je da je MUP Srbije, na osnovu operativnih saznanja SBPOK-a, dostavio kolegama iz Norveške podatke da se priprema velika pljačka zlata u Oslu. Delovali su brzo, ispostavilo se da su sve informacije tačne, pljačka je sprečena, a osumnjičeni su pohapšeni", rekao je Dačić.


Ministar nije želeo da otkrije zbog kojih kriminalnih radnji SBPOK prati tu grupu, kao i da li među uhapšenima ima osoba koje su na poternicama zbog drugih dela.

Londonski dragulji u džepovima "pantera"

"Pink panter" je opljačkao juvelirnicu "Graf" u centru Londona. Jednog od pljačkaša, Nebojšu Denića, savladalo je obezbeđenje, dok su Milan Jovetić i Predrag Vujošević pobegli sa draguljima vrednim 30 miliona evra.

Nebojša Denić osuđen je 2004. na kaznu od 15 godina zatvora dok je Milan Jovetić uhapšen i osuđen na pet godina zatvora.

2024 © - Vesti online