Ponedeljak 16.02.2015.
09:36
Beta

Egipat krenuo u osvetu: Bombardovani položaji džihadista

Beta/AP
Egipat krenuo u odmazdu za krvoproliće koje je počinila Islamska država

Portparol generalštaba egipatske vojske saopštio je da su iz vazduha napadnuti ciljevi u gradu Darna na istoku Libije koji od prošle godine kontrolišu islamski ekstremisti. Na meti su bila skladišta oružja i kampovi za obuku.

Kako se u saopštenju navodi, napadi su izvršeni "iz osvete za krvoproliće, i kao odmazda nad ubicama".

- Neka i oni koji su daleko i oni koji su blizu znaju da Egipćani imaju štit koji ih brani-  dodaje se u saopštenju egipatske vojske.

Ovo je prvi put da su vlasti u Kairu zvanično priznale vojnu akciju Egipta u susednoj Libiji. U njoj su se ekstremističke grupe, koje su pretnja po obe države, ukorenile posle građanskog rata iz 2011. godine u kojem je svrgnut i ubijen libijski vođa Moamer el Gadafi.

Grad Darna drže ekstremisti koji su izrazili vernost Islamskoj državi, terorističkoj organizaciji koja je zauzela velike delove Sirije i Iraka.

Video snimak koji je objavila "Islamska država – provincija Tripoli", prikazuje masovno odrubljivanje glava desetak Kopta na nekoj plaži.

U gradu Sirta u Libiji u decembru je otet 21 egipatski radnik. Ti radnici su bili Kopti hrišćanske veroispovesti, a njihovi otmičari su pretili da će ih ubiti. Nije jasno da li su svi oni pogubljeni.

Masovna likvidacija, prikazana na snimku, ukazuje na mogućnost da je ekstremistička grupa koja je uspostavila "kalifat" u Siriji i Iraku, sada napravila direktnu ispostavu na samo 800 kilometara od južnog kraja Italije.

Jedan od ekstremista na video snimku pokazuje prema moru i govori da teroristička organizacija sada planira da "osvoji Rim".

Odrubljivanje glava je izvedeno u maniru egzekucija talaca koje sprovodi Islamska država u Siriji i Iraku - sve žrtve su nosile narandžasta odela - i ovo je prvo takvo pogubljenje izvan tih teritorija.

2024 © - Vesti online