Ponedeljak 16.02.2015.
10:03
Lj. I. - Vesti

Sef u Briselu: Tajna soba za promenu sveta

Beta/AP/Y. L.
U ovoj zgradurini postoji jedna soba puna tajnih dokumenata

Bezbednost hrane jedan je od osetljivih delova pregovora jer SAD dopušta GMO i razne hormone rasta u hrani, što EU ne dopušta, a deo javnosti strahuje da će se evropski standardi sniziti kroz TTIP.

Evropska javnost sve glasnije kritikuje tajnost u kojoj SAD i EU pregovaraju o TTIP i zbog toga su evroparlamentarci naterali Komisiju da im omogući uvid u tajna dokumenta iz pregovora. To im je napokon omogućeno, ali uz dosad neviđene sigurnosne mere.

Tajna soba s pregovaračkim materijalom nalazi se iza vrata koja su debela poput najosetljivijih sefova, a samo mali krug ljudi ima šifru za njihovo otvaranje. Unutar te zaštićene sobe je još jedan veliki sef. I u njemu dokumenta.

Evroparlamentarci koji ulaze u tajnu sobu ne smeju da nose mobilne telefone ili fotoaparate, već maksimalno olovku i papir. Takođe, u sobu evropski poslanici ulaze u pratnji čuvara koji se stara da slučajne neko nešto ne iznese.

Pre nego što uđu poslanici, moraju da potpišu i izjavu da su spremni na krivičnu odgovornost ukoliko u javnosti iznesu podatke o onome što su u tajnoj sobi pročitali.

2024 © - Vesti online