Ponedeljak 16.02.2015.
08:50
Lj. I. - Vesti

Italija se sprema za rat u Libiji

youtube.com/ Shazzy Mazzy AR1
Džihadisti u Sirtu pretnja za vladu u Rimu (Foto: Ilustracija)

Prisutnost džihadista u gradu Sirtu je alarmantna vest za Italiju. Gentiloni smatra kako je potrebno pronaći saglasnost među raznim frakcijama u Libiji, kako bi se došlo do primirja, te poziva UN na saradnju. Italijanska ambasada u Tripoliju pozvala je sve italijanske građane da odmah napuste Libiju. Italijanske naftne i druge kompanije rade u Libiji, a džihadisti su već napali jednu rafineriju nafte i osvojili dve naftne bušotine.

Kada su preksinoć ušli u grad Sirt, džihadisti su preko Tvitera najavili kako su ubili 21 egipatskog kopta, koje su zarobili u januaru. Ubistvo egipatskih kopta nije potvrđeno, ali su džihadisti osvojili i neke radio-stanice u gradu Sirtu i emitovali govor njihovog čelnika kalifa Abu Bakr al Bagdadija. ISIL je pretio kako će iz Libije raketirati Italiju.

Italija je bila glavna baza za NATO i intervenciju zemalja Arapske lige 2011. kada je srušena vlada Moamera el Gadafija, koji je na kraju i sam stradao. Od tada je Libija u haosu, bez centralne vlade koja je u stanju da kontroliše svoju teritoriju.

2024 © - Vesti online