Nedelja 15.02.2015.
13:43
24 sata.hr

Kako je Tuđman brisanjem Dinama pokušao da "izbriše" Srbiju

youtube.com
"Dinamofob" zbog Srbije: Franjo Tuđman

Nekadašnji prvi čovek države insistirao je da klub promeni ime, jer ga je tadašnje ime asociralo na fudbalske klubove iz Srbije, Dinamo iz Pančeva, Vranja... "Dinamofobija" je bila tolika da bi ljudi iz kluba reagovali čim bi se neko u medijima usudio da samo napiše Dinamo umesto Kroacija.

Na ulazima u "Maksimir" redari i policajci uzimali su ljudima Dinamove šalove, čak i podmetače za stolicu sa Dinamovim obeležjima. Na jednoj utakmici specijalci su čak pokušali da skinu transparent "Dinamo svetinja" jer su ga navijači "bed blu bojsi" okačili nasuprot Tuđmanove lože.

Neverovatno, nerazumljivo doba u kojem je pokojni Franjo Tuđman odlučio da se njegov voljeni klub neće zvati Dinamo ni pod koju cenu, iako navijači nikad nisu prihvatili drugo ime.

Niko osim navijača u to vreme nije mogao da se suprotstavi "kroatizaciji" Dinama. Tada kultni "Radio 101" koristio je ime Dinamo i tih godina umalo ostao bez radijske licence, a tadašnji novinar "Sportskih novosti" Tomislav Židak završio bi na ledu ako bi se usudio da spomene Dinamo, čak i između redova.

Jednom prilikom u novinama je objavljen mali tekst, veličine kutije cigareta, u kojem je Židak metaforički konstatovao da su kvake na jednim vratima, u obliku malog slova "d", jedino što je na "maksimirskim" hodnicima ostalo od slavnog Dinama - svuda su bili samo simboli Kroacije. 

Odmah sutradan pozvan je bravar, koji je promenio kvake...

2024 © - Vesti online