Nedelja 15.02.2015.
09:35 >> 14:58h
B92, Beta

Policija u oružanom obračunu likvidirala ubicu iz Kopenhagena

Beta/AP/Polfoto/J. E.
Policija tvrdi da je ubila muškarca odgovornog za ubistvo dvoje ljudi

Svetski mediji prenose da je osumnjičeni ubijen u gradskom distriktu Norebro, pošto je prethodno otvorio vatru na policijsku patrolu.

Drama u prestonici Danske počela je u popodnevnim časovima, kada je jedna osoba ubijena, a dve ranjene u napadu na jedan kafić gde se održavala debata o Islamu.

Nešto kasnije, nedaleko od glavne gradske sinagoge, ubijen je jedan Jevrej, a dva policajca su ranjena.

Policija navodi da su kamere video nadzora ustanovile da jedna osoba stoji iza oba napada, te da verovatno nije imala pomagače.

- Sumnjamo da je isti napadač iza oba incidenta, a takođe smatramo da je osoba koju smo ubili upravo taj napadač - naveo je policijski inspektor Torben Molgard Jensen.

Posle dva odvojena incidenta, policija je krenula u potragu za napadačima, a do konačnog obračuna došlo je na adresi za koju se sumnjalo da će napadač koristiti kao mesto za sakrivanje. Nakon što je primetio da mu se policajci približavaju, otvorio je vatru, na šta je policija uzvratila i usmrtila ga.

Sumnja se da je meta napada na kafić Lars Vilks, švedski karikaturista koji je 2007. godine izazvao velike proteste širom sveta zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda.

Napadač verovatno inspirisan džihadističkim grupama

Osumjičeni za dva napada u Kopenhagenu, koji je ubijen u razmeni vatre s policijom,

najverovatnije je bio inspirisan ideologijom džihadističkih grupa, kao što je Islamska država, saopšteno je u glavnom gradu Danske. Policija nije otkrila identitet osumnjičenog, ali je navela da prvi rezultati istrage pokazuju da je on bio inspirisan ideologijom džihadističkih grupa, i da se veruje da je želeo da imitira januarske terorističke napade u Parizu. Ipak, za sada nema dokaza da je osumnjičeni putovao u Irak ili Siriju, naveo je pripadnik obaveštajne službi Jens Madsen.

2024 © - Vesti online