Subota 14.02.2015.
21:17
Beta

Porošenko preti: Ili mir, ili vojna uprava

Beta/AP/dpa/T. H.
Ukoliko se ne uspostavi mir, biće proglašena vojna uprava: Petro Porošenko

- Upozorio sam na sastanku ukrajinske vlade čak i pre Minska da, ako se ne uspostavi mir, moraćemo da donesemo veoma tešku ali neophodnu odluku uvođenja vojne uprave. Još jednom naglašavam: u ovom slučaju vojna vlada ne bi bila uvedena samo u Donjecku i Lugansku, već u celoj zemlji - rekao je Porošenko danas na ceremoniji predaje opreme ukrajinskim graničarima u Kijevu.

Predsednik Ukrajine je naveo da će, pošto je analizirao zakon o vojnoj vladi, predstaviti parlamentu amandmane na njega, koji će omogućiti efikasniju odbranu zemlje, u slučaju da mir ne bude uspostavljen.

- Prvo, oslonićemo se na same sebe i koordiniraćemo akcije sa našim partnerima i prijateljima - dodao je on.

Ukrajinske snage i proruski aktivisti gađali su i tokom subote jedni druge teškom artiljerijskom paljbom, dok otkucava vreme do primirja koje treba da stupi na snagu noćas u ponoć.

Borbe su koncentrisane oko Debaljceva, ključnog vladinog železničkog čvorišta koje povezuje dva glavna pobunjenička grada - Donjeck i Lugansk.

Kako navodi agencija AP, popodne je vladin gradić Artemivsk, 40 kilometara severno od Debaljceva, bio zasut raketama, prilikom čega je pogođena i škola, koja je izgorela do temelja.

Novinar AP primetio je takođe baražnu vatru nedaleko od grada Svetlodarska, 20 kilometara severno od Debaljceva, kao i kretanje oklopnih vozila i raketnih lansera ukrajinskih snaga na putu između dva grada.

Na nedatiranom satelitskom snimku, koji je objavila ukrajinska vlada, vidi se pet kilometara dug oblak crnog dima iznad Svetlodarska, za koji su vlasti iz Kijeva ocenile da je dokaz pojačane raketne paljbe prorusa na taj grad.

Pred početak primirja, koji se približava, sve je više sumnji da će ono biti poštovano, imajući u vidu izjave lidera prorusa, ocenjuje agencija AP.

Debaljcevo

Lider prorusa iz Donjecka Aleksandar Zaharčenko rekao je, kako prenosi novinska agencija RIA Novosti, da njegovi borci neće dozvoliti ukrajinskim snagama da pobegnu iz Debaljceva. Separatisti su naveli da će ukrajinskoj vojsci biti, kao jedina mogućnost, ponuđeno da se predaju. S druge strane, Porošenko je u Kijevu optužio separatiste za intenziviranje napada protiv vladinih položaja u Debaljcevu, izrazivši zabrinutost da bi okršaji mogli da budu nastavljeni.

2024 © - Vesti online