Nedelja 15.02.2015.
09:51
D. Lj. Joksić - Vesti

Smrt Trajkovskog: I prvi izveštaj je falsifikat

Srna
Struka osporava nalaze istrage

Vazduhoplovne vlasti BiH su optužile Kulića da je prezentovao iste razloge pada aviona kao u prvom izveštaju koji je radio Salko Begić, ali ih je predstavio samo drugim rečima.

Kulić sada iz Skoplja, gde je učestvovao u raspravi vezanoj za pad predsednikovog aviona, tvrdi da je prvi izveštaj bio plagijat.

- Kad smo završili izveštaj, predali smo ga tužilaštvu BiH, a tužiocu jasno rekli da postoje propusti koje je napravila civilna bosanska vlast. To je dokazano faktima i od toga se ne može pobeći - rekao je Kulić.

Sumnju u falsifikat prvog izveštaja izneo je i Sotir Kostov, predsednik makedonske Komisije za ispitivanje vazduhoplovnih nesreća, jer su u njemu samo piloti bili proglašeni za krivce, dok su u novom notirani i sistemski propusti kod makedonskih i bosanskih vlasti. Međutim, ni u prvom, ni u drugom izveštaju nije utvrđena odgovornost za pad aviona od strane kontrole leta Sfora u Mostaru.

Učesnici rasprave su naglasili su podaci sredstva za navigaciju aerodroma u Mostaru, koje su prezentovali francuski vojnici Sfora, bili prazni samo za 26. februar 2004, dan kad je pao avion sa predsednikom Trajkovskim, a i dalje je misterija zašto je Sfor odugovlačio sa potragom srušenog aviona.

- Kada je Sfor dolazio u BiH napravljen je međudržavni dogovor sa UN i sa BiH da su oni zaštićeni za sve što budu napravili. Kako da se odredi njihova odgovornost za nesreću i potragu sada je stvar političkih procena - rekao je Omer Kulić.

2024 © - Vesti online