Subota 14.02.2015.
18:18
b92.net

Švedska: Tukli dečaka (9) zbog vožnje bez karte

youtube.com/SYDSVENSKAN
U javnost procureo jeziv snimak na kome se vidi kako policijac maltretira dečaka

Snimak je osvanuo na internetu pre nekoliko dana i prikazuje dečaka koji pokušava da dođe do vazduha dok mu “bezbednjak” stavlja ruku preko usta i gura lice ka zemlji.

U tim trenucima dečak je kroz plač izgovarao delove Šahade, muslimanske molitve, a on i njegov tri godine stariji prijatelj su se našli na udaru organa reda pošto su se vozili vozom bez karte.

Prema pisanjima švedskih medija, svedoci su naveli da dečak nije radio ništa, već ga je čovek u fluorescentnoj uniformi samo oborio na zemlju.

- Čuvar izgleda kao da ima više od 90 kilograma, ali je bez obzira na to seo na dečaka oborenog na zemlju i gurao mu glavu ka zemlji.

Policija je pokrenula istragu nakon što je podneto 12 prijava radnicima obezbeđenja jedne privatne kompanije, koja je angažovana na toj stanici.

Portparolka policije Linda Plejm navela je da su čuvari osumnjičeni za napad, a direktor firme za obezbeđenje rekao je da incident na kameri nije izgledao dobro, te da su čuvari postupili po preporuci policije da zadrže dečake dok patrola ne stigne.

Ipak, dečaci su uspeli da pobegnu.

Sa druge strane, portparolka kompanije koja je vlasnik železničke stanice Sesilija Granat rekla je da nema tolerancije za ekstremno nasilje.

- Nemamo dovoljno podataka, ali to izgleda zabrinjavajuće. Čekaćemo rezultate istrage - navela je Granatova.

U međuvremenu, pretučeni dečak je nestao, a policija bezuspešno traga kako za njim, tako i za njegovim prijateljem.

- Nema ih tri dana... Možda su otišli u drugi kraj grada. Javili smo policajcima kako izgledaju da bi mogli da ih primete - navodi Mats Karlson iz policije Malmea.

2024 © - Vesti online