Subota 14.02.2015.
15:45 >> 17:18h
Beta, Srna

Rusiju brinu izjave Kijeva i Zapada, a borbe se ne smiruju

Fonet/AP
Da li će se nešto promeniti u Ukrajini večeras (15. februar) posle ponoći?

- Činjenica da su zvaničnici Ukrajine.., kao i nekih zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države.., počeli da iskrivljuju sporazum iz Minska, uoči prekida vatre u Ukrajini, koji treba da počne večeras (15. februar) u ponoć, izaziva "ozbiljnu zabrinutost" u Moskvi, piše u saopštenju ruske diplomatije.

U saopštenju se ističe da Rusiju naročito zabrinjava što Kijev i Zapad dovode u sumnju primenu konkretnih odredaba dokumenta koji su zvanično podržali predsednici Rusije, Francuske i Ukrajine - Vladimir Putin, Fransoa Oland i Petar Porošenko, te nemački kancelar Angela Merkel.

Moskva smatra da predstavnici regiona Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine pokazuju odgovoran odnos prema svojim obavezama, dok izjave ukrajinskih političara u Kijevu izazvaju sumnju, preneo je AFP.

- Potvrđujemo da je glavna poruka sporazuma iz Minska da je neophodno okončati sukobe, povući teško naoružanje i započeti ustavne reforme - navodi se u saopštenju.

Nekoliko sati pred stupanje na snagu novog prekida vatre, vojne aktivnosti obeju strabna se ne smiruju.

Dvoje civila je danas (14.) poginulo od artiljerijske vatre u centru grada Donjecka, uporišta pro-ruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini, javio je reporter AFP.

Granate su padale u blizini rezidencije lidera otcepljene "Republike Donjeck", Aleksandra Zaharčenka.

Blizu fronta kod drugog grada, Debaljceve, 65 kilometara od Donjecka, koji je uporište vladinih snaga, novinara AFP je video da ka frontu ide šest višecevnih lansera raketa, nekoliko desetina tenkova i topove kalibra 152 milimetra.

U Gorlivki, gradu dvadesetak kilometara od Debalceve, čitav dan se vode do sada najžešće borbe vojske Ukrajine i proruskih separatista, i stalno se čuje artiljerijska paljba s fronta.

2024 © - Vesti online