Subota 14.02.2015.
08:56
Blic

"Srpski avioni bombarduju položaje džihadista"

commons.wikimedia.org/Srđan Popović
Iračka vojska iskoristila je srpske avione za napad jer američki nisu imali mogućnost da nose oružje

Sve se to događalo poslednjih meseci prošle godine, kada su Iračani, iako su na raspolaganju imali i mnogo naprednije avione, poput američkog školskog aviona T-6A “teksan II”, bili prinuđeni da u borbenim dejstvima koriste “lastu”, iako joj to nije primarna namena.

- Verzija “teksana” kojima raspolaže iračka vojska nije naoružana i nema mogućnost da bude naoružana. Za razliku od njih, “lasta” može da ponese do 220 kilograma ubojnih sredstava, kontejnere sa mitraljezima 7,62 i 12,7 milimetara ili bombe težine do 100 kilograma. Što je još bitnije, nosači ubojnih sredstava na “lasti” su “univerzalni”, tačnije na njih se mogu kačiti bombe proizvedene i u Rusiji, SAD, Francuskoj... - objašnjava vojni analitičar Aleksandar Radić.

On, takođe, dodaje da su i irački helikopteri "mi-17“, koji dejstvuju protiv boraca ISIL-a, naoružani po osnovu ugovora koji su Iračani imali sa SDPR-om. A njihov borbeni komplet obuhvata i modernizovane navodeće rakete “maljutka”, top M-55 kalibra 20 milimetara, top na vratima, kao i lansere nevođenih raketa.

Prva od 20 naručenih “lasta” Iraku je isporučena juna 2010. godine, a poslednja jula 2011. godine. U međuvremenu, iračko vazduhoplovstvo ojačano je i sa nekoliko ruskih jurišnih aviona "su-25“, kao i ruskim helikopterima 2mi-28“.

2024 © - Vesti online