Petak 13.02.2015.
23:16
Beta

Počeo je karneval u Riju, sve ostalo više nije bitno!

Beta/AP/S. I.
Ovakvu karnevalsku plesačicu niste očekivali, ali ima i njih

Tokom ceremonije koja obeležava zvaničan početak proslave, gradonačelnik Ria, Eduardo Paes predao je "ključeve grada" "kralju Momou" - mitskoj ludi koja "vlada" tokom ekstravagantnog karnevala. Muzičari Unidos da Tihuka, samba-grupe koja je prošlogodišnji pobednik blistave parade, odsvirali su splet klasika sambe što je pravi zvuk karnevala, ali je pred njima tek nekoliko plesača prikazalo svoje umeće.

Gradonačelnik Paes je priznao da su vremena teška i rekao da je karneval dobrodošao predah.

- Imamo mnogo problema, mnogo izazova i mnogo nedostataka - rekao je i istakao: - ali, veoma smo ponosni što živimo u Rio de Žaneiru.

Paes je rekao da je siguran da će slavlje doneti više od dobrodošle doze zabave: preko 450 zabava se očekuje da privuče 975.000 turista na ulice, a od gostiju da donesu 780 miliona dolara prihoda, rekao je on.

Fonet/AP
Ovo su devojke zbog kojih je u Riju pet dana ludnice

Ipak, mnogi stanovnici se žale da "blokos" - popularne ulične zabave, guše saobraćaj, proizvode tone smeća i uopšte komplikuju svakodnevni život, naročito u oblastima Ipanema i Kopakabana. Ta dva naselja kraj plaža su "epicentar" "blokosa" koji su posvećeni svačemu - od Majkla Džeksona do braće Super Mario, pa se učesnici tako i oblače, i igraju, pevaju, paradiraju sručujući u sebe neverovatne količine piva pod jakim suncem.

Očekuje se da najpopularniji ovogodišnji karnevalski kostimi budu povezani s korupcionaškim skandalom Petrobrasa koji je svakodnevno na naslovnim stranama. Jedna fabrika karnevalskih kostima iz Ria je pripremila gumene maske s likom Marije das Grasas Foster, predsednice Petrobrasa koja je ovog meseca podnela ostavku.

Karneval je ogroman ne samo u Riju, već velikih ima i širom Brazila, a čuveni su u severoistočnom gradovima Salvador i Olinda gde dolaze desetine hiljada turista. Međutim, na jugoistoku su zbog najgore suše za 80 godina, manji gradovi morali da otkažu ovogodišnje karnevalske svečanosti.

Karneval u Riu se završava u sredu, celonoćnom paradom samba grupa na gradskom "Sambadromu", gde se hiljade muzičara i samba plesačica odevenih samo u šljokice i perje, pred kostimiranim slavljenicima, takmiče za titulu najbolje ovogodišnje grupe.

2024 © - Vesti online