Subota 14.02.2015.
08:30
J. L. Petković - Vesti

Srbi odustali od odlaska u Đakovicu

V. Sekulić
Mudra odluka: Đokica Stanojević

Predsednik udruženja Đokica Stanojević kazao je da su im i predstavnici vlasti u Beogradu, ali i u Prištini rekli da imaju pravo da odu na Zadušnice, ali da odluče o tome sami jer nije najbolja bezbednosna situacija.

Mrtav grad

Đokica Stanojević kaže da je ponosan što je bio predsednik opštine Đakovica, koga su, kako je naveo, birali i Srbi i Albanci.

- Tada je u Đakovici bilo zaposleno 34.000 radnika. Ponosan sam što sam vodio fabrički pogon Bambi 6, u kome je radilo 750 radnika, od toga 600 su Albanci. Danas u Đakovici na radi ništa - konstatovao je on.

- Mi nismo zastrašeni, već smo protiv korišćenja nestalih Srba, Albanaca, Goranaca i Roma u političke svrhe i mi ćemo ovoga puta da odustanemo. U Đakovici je nestalo 65 Srba, a u autobusima su bile njihove porodice koje su prošli, a i svaki put u doživele poniženje i vređanje. Razumemo žalost svake porodice, ali je u svakoj porodici bol isti, i nećemo dozvoliti da nam se svaki praznik verski ograničava sloboda. Srbima i hrišćanima se oduzima pravo na veroispovest, a to je poslednje pravo koje smo imali delimično - kazao je Stanojević, ističući da će o prvom narednom verskom prazniku krenuti organizovano put Đakovice.

On je kazao da su predstavnici Udruženja Đakovčana prvi put posle 16 godina primljeni u ambasadu SAD u Prištini i predstavništvu Unmika u Kosovu Polju.

- Rekli smo im da za šesnaest godina Srbima u Đakovici nije dozvoljeno da vide svoje kuće, crkve, groblja i da poštuju svoje verske običaje. Pitali smo ih da li je moguće da u 21. veku u centru Evrope postoje etnički čisti gradovi i da za narod koji je stvarao Đakovicu ona bude zabranjeni grad - objasnio je Stanojević.

Kako je naveo, predstavnicima UN i ambasade SAD je naveo i da mnogi raseljeni Đakovčani i danas žive u prihvatnim centrima, jedan i ispod šatora, da su u Đakovici porušene četiri crkve, a da je na mestu jedne od njih napravljen park.

- Ukazali smo i da 36 sela oko Đakovice gde su živeli Srbi, više nema, da su nam groblja izorana, a da rušenjem kuća u srpskoj ulici u Đakovici pokušavaju da izbrišu svako postojanje na Srbe.

Albanski demonstranti sprečili su na Badnje veče raseljene iz Đakovice da obiđu svoje kuće, a pojedini su ih gađali i kamenjem. Đakovčani ističu da im je taj dan bilo zabranjeno da pošalju poruku mira i pomirenja.

Srbi čuvali Albance

- Sve srpske kuće na prostoru Đakovice su za vreme rata čuvale po nekoliko albanskih porodica u svojim domaćinstvima, da prebrode rat. Nismo radili da bi to unovčili već iz duše. I opet bi isto radili. Sagovornike iz Prištine sam pitao da li ima porodica danas na prostoru Đakovice da se pohvali da je posle 1999. spasla ili pomogla nekoj porodici - ispričao je Stanojević.

Pročitajte još:

* Đakovčani pozivaju zvaničnike da zajedno putuju u njihov rodni grad

2024 © - Vesti online