Subota 14.02.2015.
09:20
V. Tasić - Vesti

Hrvatski veterani jači od legende

Z. K. Munja
Nije ljut: Miroslav Ilić i Miša Mijatović

Problem je nastao pre desetak dana kada su se oglasili iz vinkovačkog Udruženja dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske sa zahtevom da se otkaže koncert Ilića koga su optužili da "peva četničke pesme".

Hrvati u Srbiji dobrodošli

I dok se u Hrvatskoj opet postavlja pitanje nastupa srpskih pevača, njihove hrvatske kolege nemaju ni najmanji problem sa koncertima u Srbiji. Severina Vučković ovih dana imaće dva koncerta u Centru Sava, a često nastupa i u drugim srpskim hradovima za pozamašan honorar. Nije tajna da ona po nastupu najčešće traži i dobije i po 20.000 evra. Nekoliko dana pre nje u Centru Sava pevaće i Masimo Savić, a koncerte u Srbiji imali su i gotovo svi poznati hrvatski pevači, čak i Tereza Kesovija i Doris Dragović, iako su svojevremeno bacale drvlje i kamenje na Srbe. Čak ni to im niko u Srbiji nije zamerio.

Oni su u otvorenom pismu tražili da se Miroslavu trajno zabrane nastupi u Hrvatskoj i to posle stotine koncerata koje je održao u ovoj zemlji za više od deset godina i to bez problema. Da stvar bude još čudnija, Ilić je u istom klubu u Vinkovcima, gde mu je sada otkazan koncert, nastupao prošle godine bez problema o čemu svedoče brojne fotografije na internetu.

Posle svega, Miroslav kaže da nije ni razočaran, ni ogorčen, niti ljut.

- Jeste, moj nastup je otkazan, tačnije odložen je za neko drugo vreme. Moram vam reći da nemam nikakav problem sa tim. Razlog je, kao što se i priča, otvoreno pismo tog udruženja koje se pobunilo, koje ja nisam hteo da komentarišem. Razumem ljude koji su morali da odlože moj nastup, jer su bili pod pritiskom. Videćemo se nekom boljom prilikom, ja sam vrlo strpljiv čovek - rekao je Miroslav Ilić za "Vesti".

Njegov blizak saradnik i harmonikaš Miša Mijatović, koji je često svirao na Ilićevim koncertima u Hrvatskoj kaže da je za ovu priču saznao iz medija.

- Uopšte mi nije jasno o čemu je reč. Pratio sam Miroslava na brojnim nastupima u Hrvatskoj, svirao sam kada je pevao u zagrebačkoj Areni i fantastično smo prošli. Naši pevači dobro prolaze u Hrvatskoj, ali njihovi pevači još bolje prolaze u Srbiji. Mislim da tu više nema nikakvih problema, a ovo što se sada dešava su neke bez veze priče, neko podgreva nacionalističke strasti, iako se čini da smo s tim davno završili. Žao mi je, jer opet strada muzika, koja nema veze ni sa čim - kaže Miša Mijatović.

Većina srpskih pevača šokirana je vešću da je Iliću otkazan koncert, posebno što znaju koliko je on popularan i poštovan u Hrvatskoj.

- On u Hrvatskoj fantastično prolazi. I ne samo u Hrvatskoj, već svuda. Miroslav je sjajan i uvek rado viđen gost u bilo kom delu sveta - kaže Vera Matović.

I nije Miroslav jedini srpski pevač koji se susreće sa zabranom nastupa u Hrvatskoj. Sličnih problema više puta imala je i Ana Nikolić, ali se zbog toga nije nervirala. Kako je rekla, ako ne može da peva u Dubrovniku može u Zagrebu. Jedino što vodi računa je izbor pesama koje izvodi. I dok na nastupima peva i hitove kolega, pa i numere Cece Ražnatović, u Hrvatskoj izvodi isključivo svoje pesme, ali joj to ni malo ne smeta.

Z.K.Munja
Nas vole svi: Severina i Saša Matić

Željko i Saša u Lisinskom

I dok s jedne strane pojedini srpski pevači nisu dobro došli u Hrvatskoj, ima i onih koji nastupaju bez problema. Željko Joksimović dočekan je ovacijama početkom decembra u dvorani Lisinski gde je predstavio svoj projekat Balkan bazar. Krajem novembra na istom mestu nastupao je i Saša Matić i Miligram koji su bili gosti na koncertu Severine Vučković. Zato nikome nije jasno šta se promenilo od tada.

 

Otkazivanje bez smisla

- Otkazivanje Ilićevog nastupa u Vinkovcima nema nikakvog smisla. Očigledno je nekome trebala reklama preko njegovih leđa. Miroslav je velika zvezda u Hrvatskoj i mi pevači dobro znamo da nemamo šta da tražimo u istom gradu u Hrvatskoj u kome on nastupa, jer svi idu da slušaju njega! Njegovi nastupi bilo gde u Hrvatskoj su izuzetno posećeni. Ja lično pevam u Hrvatskoj i nikada nisam imala nikakvih problema - kaže Olja Karleuša.

2024 © - Vesti online