Petak 13.02.2015.
09:38
B. Božin - Vesti

"Islam nije deo Nemačke"

Reuters/A.A.D.
Doprinos islama reformama, obrazovanju i humanizmu meni nije poznat, smatra Hajnc Buškovski, doskora prvi čovek onog dela Berlina u kojem broj stranaca premašuje Nemce

U intervjuu za nedeljnik "Štern", ovaj socijaldemokrata je žestoko kritikovao rečenicu bivšeg nemačkog predsednika Vulfa da je "islam deo Nemačke", koju je nedavno ponovila i kancelarka Angela Merkel.

- Ta rečenica je potpuno pogrešna, kaže Buškovski.

- Ako je to doprinos uspostavljanju sistema vrednosti u našoj zemlji, onda se radi o potpunoj gluposti. Doprinos islama reformama, obrazovanju i humanizmu meni nije poznat - kaže doskora prvi čovek onog dela Berlina u kojem broj stranaca (prevashodno turskog porekla) - premašuje Nemce.

Buškovski žali što je Merkelova od Vulfa preuzela spornu izjavu i dodaje:

- Ova rečenica je već bila sahranjena, preko te izjave je izrasla visoka trava.

Integracija se ne iscrpljuje samo u multikulti politici, koja je po njemu uglavnom rom

- Obična glupost, jer tamo gde su ljudi, nijedan problem se ne rešava sam od sebe. Integracija, stapanje različitih načina života i civilizacija traže težak rad i suze - smatra Buškovski.

Kultura dobrodošlice

I kovanica "kultura dobrodošlice" je trn u oku Buškovskom.
- To je dečja pričica gde se "svi držimo za ručice", a bolje bi bilo da izbeglice najpre ljudski smestimo, nego da nošenje majica sa sloganima proglašavamo za političku akciju - kaže on.

2024 © - Vesti online