Četvrtak 12.02.2015.
16:45
Beta

Kosovsko viđenje sporazuma iz Brisela: Naš zakon na celom Kosovu

Fonet/Twitter/Federica Mogherini
Potpis na sporazum: Mustafa i Vučić

- Sporazum zahteva primenu zakona na celoj teritoriji Republike Kosovo i mi to smatramo velikim dostignućem, jer prvi put uspevamo da zakone Kosova primenjujemo na celoj teritoriji, odnosno i na severu, gde se nisu primenjivali 15 godina, rekao je Mustafa

On je rekao da je sporazumom sačuvan jedinstveni pravosudni sistem na Kosovu. On je kazao da će sudski i tužilački saveti imenovati sudije i tužioce, dok će ukaze o imenovanju potpisivati predsednica Kosova i dodao da je usaglašen i tekst zakletve koje će sudije i tužioci polagati.

On je rekao da je dogovoreno zatvaranje svih paralelnih sudova koje je Srbija imala na Kosovu i van njega u ime sudova koji su nekada postojali na Kosovu.

Predstavnici vladajućih stranaka podržali su sporazum, dok su predstavnici opozicije kritikovali premijera Mustafu zbog odlaska na sastanak bez saglasnosti i informisanja Skupštine.

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri rekao je da poslanici i dalje ne znaju šta je dogovoreno u Briselu i upitao da li sporazum poštuje suverenitet Kosova i zašto se pregovara o unutrašnjim pitanjima Kosova.

Imeri je optužio Demokratski savez Kosova, čiji je lider Mustafa, da je pogazio principe za koje se zalagao tokom postizborne blokade institucija.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Meljihate Trmkoli imala je primedbe na nedovoljnu primenu postignutih sporazuma, jer kako je kazala već 30 sporazuma nije primenjeno u praksi.

Predstavnik Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj rekao je da postoje pokušaji da se razgovori koji su vođeni u Briselu izjednače sa razgovorima koji su vođeni u Rambujeu i u Beču.

- To su opasni i teški razgovori, zato nam je potreban konsenzus. Ovaj (sporazum) predstavlja otvaranje paketa Martija Ahtisarija, jer se razgovara o pitanjima koja su zaključena. Paket Ahisarija je bolan kompromis koji smo prihvatili i svako dalje popuštanje predstavlja veliku opasnost za Kosovo, rekao je Limaj.

Skupština je posle jednočasovne pauze nastavila raspravu o informaciji o razgovorima koje je Mustafa imao sa premijerom Vučićem uz posredovanje Evropske unije.

2024 © - Vesti online