Četvrtak 12.02.2015.
12:44
Beta

OVK proglasila OVPMB svojim ogrankom

Fonet
Pripadnici OVK

Ta formacija koju srpske vlasti smatraju terorističkom nakon sukoba 2001. godine do sada je imala status posebne oružane formacije formirane nakon završetka sukoba na Kosovu.

Kako se navodi na presheva.com, među pripadnicima 171. brigade "Kadri Zeka" u operativnoj zoni Karadak status veterana OVK priznat je za 23 osobe iz opština Preševo i Bujanovac, status člana OVK dobilo je njih 36 iz tih opština, dok je status mučenika i invalida OVK dobila po jedna osoba.

Status bivših pripadnika OVK komisija, koja je ove podatke takođe objavila na svom zvaničnom sajtu, utvrđivala je na osnovu njihovih prijava, među kojima ima i 21 odbačene prijave o učešću u OVK iz Preševa i Bujanovca.

Među onima kojima je priznat status veterana OVK je i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu.

Bivša Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe je pod tim imenom formirana u novembru 2000. godine kada su na prostoru Preševa i Bujanovca počeli sukobi sa srpskim snagama bezbednosti uz zahtev za pripajanje Kosovu.

Sukobi su se, uz posredovanje međunarodne zajednice završili u maju 2001. godine, a ovo je prvi put da se zvanično OVPBM tretira kao deo OVK. Vlada Srbije je proglasila amnestiju za sve bivše članove OVPBM koji nisu počinili ratne zločine.

2024 © - Vesti online