Sreda 11.02.2015.
22:50
Beta

Rešeno: BiH neće izvoziti oružje u Ukrajinu

haler.blogger.ba
To nije u spoljnopolitičkom interesu BiH

- Kriza u Ukrajini može se rešiti samo mirnim, demokratskim sredstvima, putem političkog dijaloga i pregovora - istaklo je u saopštenju Predsedništvo BiH.

Preduzeće UNIS grupe iz Sarajeva u septembru 2014. godine dobilo je odobrenje iz Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva bezbednosti, Ministarstva spoljnih poslova i Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OSA) za izvoz oružja i vojne opreme u Ukrajinu u vrednosti od 10 miliona maraka (oko 5 miliona evra).

To preduzeće, međutim, nije dobilo potrebnu saglasnost u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, čime je proces izvoza oružja iz BiH za Ukrajinu obustavljen.

Predstavnici UNIS grupe iz Sarajeva su podneli tužbu protiv nadležnih u institucijama vlasti u BiH, "zbog ugrožavanja posla vrednog 10 miliona konvertibilnih maraka".

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, iz Bosne i Hercegovine je prošle godine izvezeno 3,2 miliona kilograma oružja, municije, njenih delova i pribora u vrednosti od 93,8 miliona maraka.

Među deset zemalja u koje BiH najviše izvozi oružje su Saudijska Arabija, Malezija, Švajcarska, SAD, Egipat, Srbija, Avganistan, Turska, Angola i Bugarska.

2024 © - Vesti online