Sreda 11.02.2015.
19:31
rt.com

Kakvo to nuklearno čudo će Rusija graditi u Egiptu?

Fonet/AP
Srdačan susret ruskog i egipatskog predsednika

Nova nuklearna elektrana će se graditi u gradu El Dabaa na obali Sredozemlja. Reaktor za istraživanja se tamo nalazi već nekoliko godina. Planovi o širenju elektrane postoje već decenijama, ali su više puta prekidani.

Putin je istakao kako još nisu utvrđeni konačni detalji novog sporazuma.

- Ako se donese odluka, to ne znači samo izgradnju nuklearne elektrane, već i stvaranje potpuno nove nuklearne industrije u Egiptu – rekao je ruski predsednik.

- Reč je o izgradnji nuklearne elektrane ruske tehnologije, s četiri bloka snage po 1200 megavata - rekao je Sergej Kirijenko, glavni direktor Rosatoma, ruske državne agencije za atomsku energiju, kako prenosi Ria Novosti.

Osim sporazuma o izgradnji nuklearne elektrane, egipatski predsednik je izjavio kako je postignut sporazum koji uključuje prirodni gas.

- Dogovorili smo jačanje saradnje u područjima energetike, uključujući mirovno korišćenje nuklearne energije, s obzirom na to da Rusija ima veliko iskustvo u tom području, koje je bilo prioritet za Egipat u njegovim ambicijama za razvoj i jačanje proizvodnje električne energije - dodao je on o ugovoru Moskve i Kaira.

U medijima se ne navodi eventualna vrednost izgradnje prve nuklearne elektrane u Egiptu.

2024 © - Vesti online