Sreda 11.02.2015.
15:04
Beta

Ljajić: Umanjen izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju

Fonet/A. L.
Pad rublja, rusko okretanje Kini i reeksport robe iz EU krivi za manji izvoz u Rusiju: Rasim Ljajić

- Ovo su dva osnovna razloga koja su uticala da imamo nešto manji izvoz ovih proizvoda na tržište Ruske Federacije nego što je bilo očekivano - kazao je on novinarima u pauzi okruglog stola o kvalitetu kao sredstvu za dostizanje liderske pozicije na tržištu.

Ljajić je dodao da je treći faktor zbog koga nije došlo do očekivanog izvoza iz Srbije u Rusiju i reesksport robe iz zemalja EU na rusko tržište, navodeći primer jabuka iz Poljske koje su se pojavile na ruskom tržištu po ceni od 15 centi za kilogram što proizvođači iz Srbije nisu mogli da postignu.

On je naglasio da je uprkos svim ovim problemima, izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Srbije na rusko tržište u 2014. za nekih 67 odsto veći nego u 2013.

- Sada ponovo imamo informacije da postoji pojačana potreba i tražnja na tržištu Rusije za svinjskim mesom jer ruski dobavljači nisu zadovoljni kvalitetom tog mesa koje je uvezeno iz Kine zbog mirisa na ribu pošto su svinje hranjene ribljim brašnom pa je došlo do otkazivanja nekih isporuka - kazao je srpski ministar trgovine.

Prema njegovim rečima, za smanjeni plasman druge robe iz Srbije na tržište Rusije isključivo je najveći krivac oscilacija rublje i neisplativost plasmana robe na to tržište, kao i nesigurnost u naplati.

2024 © - Vesti online