Četvrtak 12.02.2015.
04:30
Vestionline

Otkud astronaut na gotskoj katedrali?

Wikipedia/Marshallhenrie
Za sve postoji logično objašnjenje, pa i za ovog "vremeplovca"

Među mnoštvom veličanstvenih građevina, u Salamanki se nalaze dve katedrale građene od 12. do 18. veka. Nova katedrala sagrađena je između 16. i 18. veka u kasno gotskom stilu. Kamene tavanice katedrale primer su elegantnog fresko slikarstva, a bogati duborezi u kamenu njenih zidova satima mogu da vode "putnike" kroz biblijske i hrišćanske mitove i legende.

Međutim, jedan element je van svog mesta, odnosno vremena. Iznad severnog ulaza u katedralu, sakriven među mnoštvom duboreza, nalazi se uklesana figurica astronauta koji lebdi u svemiru. On sedi na listu u svom odelu, sa čizmama, kacigom i aparatom za disanje.

Fotografije ovog astronauta cirkulišu internetom već godinama i izazivaju najrazličitije debate. Neki smatraju da je u pitanju fotomontaža, dok drugi kao objašnjenje nude već poznate teorije o vanzemaljcima i putovanju kroz vreme.

Ko je bio u Salamanki i imao sreću da se raspriča sa nekim dokonim studentom, verovatno je odšetao do katedrale u potrazi za astronautom, sladoledom, žabom... i drugim poznatim motivima sa fasade. I zaista, astronaut se nalazi na katedrali iz gotskog perioda, ali nije uklesan ni u 16. ni u 18. veku, već tokom velike restauracije koja je obavljena 1992. godine.

Figuru je dodao vajar Miguel Romero pod budnim okom Heronima Garsije, lica odgovornog za restauraciju katedrale. Garsija je namerno izabrao da se na fasadu doda astronaut, jer po njegovom mišljenju on predstavlja simbol progresa 20. veka. Zanimljivo je da astronaut nije jedini savremeni simbol koji je dodat. Tu su i sladoled, ali i životinje bik, jastog i divlja mačka.

2024 © - Vesti online