Četvrtak 12.02.2015.
00:30
b92.net

Šta sa bubuljicama koje se pojavljuju uvek na istom mestu?

Ceđenje ovakvih bubuljica je strogo zabranjeno

Vaše bubuljice mogu biti cistične - Potkožne bubuljice koje otiču, ali skoro nikada ne izlaze na površinu, zovu se cistične akne, i najčešće se javljaju na istim mestima. One nastaju kada zid folikula pukne, pa zaraženi materijal procuri dalje u kožu. Loša vest je da cistične akne menjaju strukturu kože, pa je nemoguće rešiti problem na svoju ruku. Posavetujte se, zato, sa stručnim licem - dermatolog vam može prepisati inekcije kortikosteroida ili oralne antibiotike.

Ceđenje je zabranjeno - Čak i ako uspete da odstranite sadržaj, uvek se može desiti da niste uspeli da ga se rešite u potpunosti, što znači da ćete izazvati novu upalu, s tim što ste sada dodatno oštetili okolno tkivo. Iritacija kože takođe može uzrokovati nastanak bubuljice na susednom mestu i učiniti situaciju još gorom. Umesto toga, koristite salicilnu kiselinu kako biste otklonili višak masnoća i pročistili pore, ili proizvode koji sadrže benzoil peroksid kako biste eliminisali bakterije koje uzrokuju pojavu akni.

Uzrok mogu biti štetne navike - Ako imate naviku da dirate lice prljavim rukama, moguće je da na taj način izazivate pojavu bubuljica, jer dodirivanjem lica utičete na to da se prljavština i prirodna ulja na površini kože zavlače dublje u pore.

Bubuljice koje nastaju u zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa u kojoj se nalazite nisu mit - Lekari pretpostavljaju da se iza ovog problema krije povećana osetljivost lojnih žlezda na hormone, ali, nažalost, za sada ne postoji rešenje. Najbolje bi bilo da se držite uobičajenih tretmana – salicilne kiseline i benzoil peroksida.

2024 © - Vesti online