Četvrtak 12.02.2015.
20:30
S. M. Tomić - Vesti

Sirsport, zaboravljena luka

AP
Procvat u 19. veku, sunovrat u 20: Sirsport

Naselje je nastalo sedamdesetih godina 17. veka, a registrovano je 1845. godine. Ime je dobilo po Dejvidu Sirsu Bostonu koji je dao veliku svotu novca za osnivanje grada. Kada je vatrena stihija uništila mnoge kuće 1747. godine, general Semjuel Valdo predlagao je da se grad Masačusets preseli u Sisport, gde je on imao imanje, ali je njegov predlog odbijen.

Muzej brodova

U Sirsportu se nalazi najstariji američki pomorski muzej Penobskot pomorski muzej, koji je otvoren 1936. godine, i čuva slavnu pomorsku prošlost Sirsporta. U muzeju je izloženo 100 modela brodova.

Tokom 19. veka sirsportska luka je doživela pravi procvat, imala je 17 brodogradilišta, gde je izgrađeno 200 brodova. Bila je druga najveća pomorska luka i opskrbljivala svaki deseti brod prekomorske trgovačke mornarice.
 
Danas luka zahteva renoviranje i dublji gaz da bi mogli da joj priđu veliki brodovi, a zasad ovde prođu 84 broda godišnje. Stanovnici žive od ribarenja i lova na jastoge, poslovne zgrade su prazne, a agencije za nekretnine krcate su oglasima za prodaju kuća.

K  R  A  J

2024 © - Vesti online