Utorak 10.02.2015.
15:31
Beta

Cipras razljutio EU patlamentarce: To je nacionalni egoizam

Wikimedia
Evropski parlament prepustio Berlinu glavnu reč

- Cipras je uradio suprotno od onog što je trebalo - rekao je predsednik odbora socijalista Đani Pitela, osuđujući "povratak nacionalnog egoizma".

Predsednik odbora Zelenih Filip Lamberts ocenio je da grčki zahtev neće doprineti pregovorima Grčke s kreditorima o rešavanju javnog duga od oko 320 milijardi evra.

- Berlin će biti ključan u tim pregovorima i moraće da učini ustupke. Grčki zahtev svakako neće pomoći u tome - rekao je Lamberts.

EK: Nema dogovora

Evropska komisija izrazila je sumnju da će ove nedelje biti postignut dogovor s Grčkom o nastavku programa pomoći toj zemlji, ocenjujući da treba čekati 16. februar za kada je zakazan novi sastanak Evrogrupe.

- Ne očekujemo da će konačni dogovor biti postignut sutra (u sredu) na vanrednoj sednici ministara finansija zemalja evrozone o Grčkoj - izjavila je portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva i podsetila da je sledeći sastanak Evrogrupe 16. februara.

Grčka bi do tada trebalo da se dogovori s kreditorima o nastavku programa pomoći koji ističe krajem meseca. Prema navodima Evropske komisije, sutrašnji sastanak bi trebalo da predstavlja "razmenu stavova s novom grčkom vladom". Evropska unija želi da ubedi Grčku da zatraži nastavak programa pomoći i da ostane u zoni evra.

2024 © - Vesti online